Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332327

I. 2002 yılından itibaren atık suların geri dönüştürülerek bahçe sulamasında kullanılmasıyla, her yıl 50.000 m3 su tasarrufu sağlanmaktadır.
II.2011 yılında otomotiv sektöründe bir ilke imza atılarak “Sera Gazı Yönetim Sistemi” kurulmuş ve ISO 14064 belgesi alınmıştır.
III. Tamamı fabrika çalışanlarının bağışlarıyla 100.000 çam ve meyve fidanı dikilmiştir. Ayrıca 50 hektarlık inşaat yıkıntı atıkları alanını rehabilite edilerek orman haline getirilmiştir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında söz konusu otomobil fabrikası için aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?


Fabrika sürdürülebilir üretim stratejisini benimsemiştir.

Fabrika yeniden yapılandırmaya gitmiştir.

Stratejilerinin uygulanması üst yönetimin sorumluluğundadır.

Fabrika yalın üretim sistemine geçmiştir.

Bilgisini yenileyen ve değişimi kabul eden çalışanlara gereksinim vardır.


Yanıt Açıklaması:

Sürdürülebilirlik, temelde ekoloji ve ekolojik sistemlerin fonksiyonlarını, süreçlerini ve üretkenliğini gelecekte de devam ettirebilme yeteneği olarak algılanmaktadır. Sürdürülebilirlik, üretim sürecinde yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve üretim faaliyetinin çevreye olan etkilerinden sorumlu olmak olarak tanımlanabilir. Bu anlamda, üretim fonksiyonu çerçevesinde ürünün tasarımından malzemenin geri kazanımına kadar süren aşamalarda farklı stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir. Bu stratejilerin bütünü, sürdürülebilir üretim kavramıyla ifade edilebilir. Sürdürülebilir üretim stratejileri, üretim sürecinin insan unsuruna etkilerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması; üretim sürecindeki atıkların azaltılması; üretilen ürünlerin geri dönüşebilirliğinin artırılması ve tasarım süreçlerinin bu bakış açısıyla yönlendirilmesi; malzeme ve enerji tasarruf edici üretim süreçlerinin geliştirilmesi konularını içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum