Suç Önleme Modelleri Deneme Sınavı Sorusu #453487

Mağduru belirlenemeyen suçlar açısından on haftayı aşan gebeliğinin sonlandırılmasını isteyen bir gebe kadının çocuğunu düşürtmesi suç durumuyla ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisini yapmak doğru değildir?


Fail ve mağdurun aynı kişi olduğu durumlarda mağdursuz suçlardan söz etmek mümkündür

Suç olarak ele almak için fiillerin işlenmesinde, ortada herhangi bir şikâyetçi veya kendini mağdur olarak gören bir kişi olmayabilir

Fiilleri işleyenlerin kendisi aynı zamanda yapmış oldukları hareketten zarar görenler, yani mağdurlar olabilirler

 

Herhangi bir mağduriyet bildirimi ya da şikâyet yoksa ortada bir suç olduğu iddia edilemez

Ana rahmine düşen bebeğin yaşama hakkının elinden almanın kendisi de psikolojik ve toplumsal açıdan ele alınması gereken bir suçtur.


Yanıt Açıklaması:

Viktimologlara göre fail ve mağdurun aynı kişi olduğu durumlarda da mağdursuz suçlardan söz etmek mümkündür. Örneğin, on haftayı aşan gebeliğin sonlandırılmasını isteyen gebe kadının çocuk düşürtme suçunda olduğu gibi. Bu fiillerin işlenmesinde, ortada herhangi bir şikâyetçi veya kendini mağdur olarak gören bir kişi olmasa dahi, aslında fiilleri işleyenlerin kendisi aynı zamanda yapmış oldukları hareketten zarar görenlerdir, yani mağdurlardır. Bu tür suçlarda mağdurun anlamını, meydana gelen mağduriyetin yapısını ve boyutunu ve kimlerin mağdur olarak tanımlanabileceğini belirlemek için sadece hukuki değil aynı zamanda toplumsal ve psikolojik açılardan da incelemek gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum