Suç Önleme Modelleri Deneme Sınavı Sorusu #453664

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi polis istatistiklerinin sahip olduğu sınırlılıklardan biri değildir?


Polis istatistikleri önem derecesine bakılmaksızın tüm suçları genel başlıklar altında rakamlaştırılmaktadır.

 

Polis istatistikleri, polis bölgelerindeki görünen suçluluğu ölçmektedir.

 

Polis istatistikleri, polisin organizasyonundan, halka yakınlığından, halkın sosyo-kültürel özelliklerinden ve suçun kendisinin niteliklerinden etkilenmektedir.

 

Polis istatistikleri, Gümrük Muhafaza Müdürlükleri, Gelir Müdürlükleri, Sosyal Sigorta Kurumu vb. diğer kurumların belirledikleri suçları kısmen içermektedir.

Polis istatistikleri, aslında suçun ve suçluluğun varlığı ya da yokluğunu net gösterir.


Yanıt Açıklaması:

Polis istatistikleri bazı sınırlılıklar taşımaktadır:
-Polis istatistikleri önem derecesine bakılmaksızın tüm suçları genel başlıklar altında rakamlaştırılmaktadır. Teşebbüs ya da iştirakleri ayrı başlık altında detaylı tutmamaktadır.
-Polis istatistikleri, polis bölgelerindeki görünen suçluluğu ölçmektedir. Bu da temelde il ve ilçeler gibi kent merkezleri anlamına gelmektedir. Ayrıca birkaç farklı bölgede islenen bağlantılı suçları da içermemektedir.
-Polis istatistikleri, aslında suçun ve suçluluğun varlığı ya da yokluğunu net göstermez; çünkü polis istatistikleri ihbar ve şikâyetlere ilişkin tüm bilgileri kayıt altına almaktadır. Halbuki bir suçla bağlantılı olduğu düşünülerek yakalanan kişi, hukuken Cumhuriyet Başsavcısı iddianame kabul edildiğinde sanık olarak adlandırılır. Polis konuyla ilgilenirken ancak şüphelidir.
-Polis istatistikleri, polisin organizasyonundan, halka yakınlığından, halkın sosyo-kültürel özelliklerinden ve suçun kendisinin niteliklerinden etkilenmektedir. Polis belirli konulara daha fazla eğilirse, kamuoyunun bu konuya duyarlılığı artmakta ve istatistiklerde kabarmaktadır. Ya da medyanın bir konu üzerine dikkati yoğunlaştığında bu olayların polise aktarılması da artmaktadır.
-Polis istatistikleri, Gümrük Muhafaza Müdürlükleri, Gelir Müdürlükleri, Sosyal Sigorta Kurumu vb. diğer kurumların belirledikleri suçları kısmen içermektedir. Bu da tüm kaydedilmiş suç verisi bilgisinin polis istatistiklerinde bulunmasını zorlaştırmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum