Suç Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #861590

Bazı toplumlarda çiftler çocuk sahibi olurken belirgin şekilde cinsiyet tercihi ile hareket ederek kız bebek sahibi olacakları durumda bebeği aldırma yoluna gidebilmektedir. Bunun yaygın bir davranış hâline gelmesi sonucunda ise toplumdaki doğumda cinsiyet oranları çarpık hale gelmesi aşağıdaki olgulardan hangisi ile ifade edilmektedir?


Kayıp kız bebekler

Doğumda cinsiyet oranı

Kadın sünneti

Kadın ticareti

Ataerkil pazarlık


Yanıt Açıklaması:

Ataerkil pazarlık, cinsiyetler arasında sorumlulukların karşılıklı olarak yerine getirileceğine dair uzlaşıya dayalıdır. Söz konusu sorumluluk ve beklentiler tüm ataerkil toplumlarda aynı değildir; aksine toplumların ekonomik ve sosyal yapılarına göre değişiklik gösterir.

Doğumda cinsiyet oranı, canlı doğumlar esas alındığında; her yüz kız bebek doğumuna karşılık gelen ortalama erkek bebek doğum sayısı olarak tanımlanmaktadır.

Bazı toplumlarda çiftler çocuk sahibi olurken belirgin şekilde cinsiyet tercihi ile hareket ederek kız bebek sahibi olacakları durumda bebeği aldırma yoluna gidebilmektedir. Bunun yaygın bir davranış hâline gelmesi sonucunda ise toplumdaki doğumda cinsiyet oranları çarpık hale gelmekte ve ‘kayıp kız bebekler’ denilen olguyla karşılaşılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum