Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1 Deneme Sınavı Sorusu #848362

Aşağıdakilerden hangisi 19. asrın ilk yarısında, Türk edebiyatındaki klasik Osmanlı şiiri ve şairi arasındaki anlayışlardan biri değildir ?


Klasik Osmanlı şiiri, Fars ve Arap şiirinin biçim, içerik özelliklerini temel almıştır.

Klasik Osmanlı şairinin devraldığı en önemli mirası, siyasi iktidarla kurduğu ilişkidir.

Şiiri bir üretim nesnesi olarak tasarlayan klasik Osmanlı şairleri, bu nesnenin tüketilmesinden elde edecekleri çeşitli hediyeler, para ve makamlar sayesinde hayatlarını sürdürmüşlerdir.

Eser ve sanatçı arasındaki ilişkinin mahiyeti itibariyle bütün doğu edebiyatlarının değişmez ilkelerinden biri, sanatın kendi hükümdarı ve onun temsil ettiği iktidara göre konumlandırmasıdır.

Gelenekli Osmanlı şairi için, şiir söylemek herkesin yapamayacağı, sorumlulukları ağır olan kutsal bir meslektir.


Yanıt Açıklaması:

Klasik Osmanlı şiiri, Fars ve Arap şiirinin biçim ve içerik özelliklerini temel alarak ve onları kendine özgü buluşlarla zenginleştirerek dönüştürmüş bir şiirdir. Klasik Osmanlı şairinin beslendiği bu kaynaklardan devraldığı en önemli miras, siyasi iktidarla kurduğu ilişkidir. Eser ve sanatçı arasındaki ilişkinin mahiyeti itibarıyla bütün Doğu edebiyatlarının değişmez ilkelerinden biri, sanatçının kendini hükümdara ve onun temsil ettiği iktidara göre konumlandırmasıdır. Sanatçının yaratıcı yeteneğinin değerlendirildiği bu
ilişkinin tabii ki maddi boyutu da vardır. Şiiri bir üretim nesnesi olarak tasarlayan klasik Osmanlı şairleri, bu nesnenin tüketiminden elde edecekleri çeşitli hediyeler, para veya makamlar sayesinde hayatlarını sürdürebilmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum