Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı 1 Deneme Sınavı Sorusu #840496

Hasan Tevfik Efendi tarafından 1285/1868’de yazılan yirmi altı bölümden oluşan Divan edebiyatından gelme kurgu tekniği, halk hikâyelerinden gelen ögeler ve kendi içerisinde orijinal bir yapıya sahip olmasıyla bilinen eser aşağıdakilerden  hangisidir?


Çengi

Hayâlât-ı Dil

Bin Bir Gündüz

Bin Bir Gece

Muhayyelât-ı Aziz Efendi


Yanıt Açıklaması:

Hasan Tevfik Efendi tarafından 1285/1868’de yazılan Hayâlât-ı Dil’de görünürde bir aşk macerası vardır.Yirmi altı bölümden oluşan Hayâlât-ı Dil’de halk hikâyesi kurgusunun kullanıldığı görülür. Fakat birtakım anlatım ve kurgu özellikleriyle halk hikâyesinden ayrılır. Divan edebiyatından (pend-nâmeler ve Hüsn ü Aşk) gelme kurgu tekniği, halk hikâyelerinden gelen ögeler ve Tercüme-i Telemak’tan bazı özelliklerin eklenmesiyle kendi içerisinde orijinal bir yapıya kavuşur. Hayâlât-ı Dil, bir yandan aşk hikâyesi anlatırken diğer yandan Osmanlı Devleti’nin, devri içindeki içte ve
dışta karşılaştığı problemleri konu edinen alegorik bir eser görünümü kazanır. Bu yönüyle eser, imparatorluğun son döneminde yaşanan siyasi gelişmelerin ironik bir anlatımını sunar.

Yorumlar
  • 0 Yorum