Tarih Felsefesi 2 Deneme Sınavı Sorusu #732909

Alman filozof Arthur Schopenhauer’un felsefe anlayışına göre tarih felsefesine ve tarih bilimine karşı ortaya koyduğu görüş nedir?


Schopenhauer, tarihsel bir hareket noktasını inanç için gerekli görmüş ama tarihsel soruşturmayı inanç için gereksiz ve zararlı görmüştür.

Schopenhauer’e göre felsefe her zaman aynı kalan, değişmeyen ve tümel olanın bilgisidir.Oysa tarih alanı değişenler alanıdır, tarihte değişmeden aynı kalan bir şey yoktur, bu anlamda tarihin felsefesi olanaksızdır.

Schopenhauer için tarihin birey açısından bir korku ve günah alanı olarak görülmesi hâlinde bir anlamı vardır.

Tarihin ne olduğuna ancak öznel bir yanıt verilebilir; bu yüzden de tarihin mutlak bir anlamından söz edilemez. Schopenhauer’un eleştirisi Alman İdealizmi’nin tarih anlayışına yönelik olduğu kadar Marksizm ve Pozitivizmin tarih anlayışlarına da yöneliktir.

Schopenhauer tarih için bir yöntem önermiştir. Bu yöntem ters dedüktif yöntemdir. Çünkü tarihte nedenler karşımızda hazır ve gözlenebilir olgular olarak yoktur.Bu yüzden tarihte nedenlerden etkilere değil, etkilerden nedenlere gitmek gereklidir.


Yanıt Açıklaması:

Schopenhauer için tarih ve felsefe bir arada olamaz.Felsefe değişmeyeni konu edinir oysa tarih değişen olaylar yığınıdır ve bu anlamda tarihin felsefesi olanaksızdır.Ayrıca Schopenhauer’e göre tarih rastlantılı sonuçlardan oluştuğu için tarihte bir nesnellikten sözedilemez.

Yorumlar
  • 0 Yorum