Tarih Metodu Deneme Sınavı Sorusu #1184582

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklu devrinin en önemli kaynaklarından İbn Bibi tarihinin tarih araştırmacıları tarafından dikkatli bir şekilde kullanılmasını gerektiren hususlardan değildir?


Müellifin çoğunlukla zikrettiği hadiselerin tarihlerini vermemesi

Müellifin ilmi birikimin yetersiz olması

Müellifin zaman zaman kronolojik sıraya riayet etmemesi

Müellifin ailesinin ve kendisinin ikbalini borçlu olduğu Selçuklu hanedanına karşı eserinde daima şükran hisleri içinde olması

Müellifin bilhassa uçlarda devlet otoritesine karşı gelerek isyan eden Türkmenlere karşı önyargılı tutumu


Yanıt Açıklaması:

İbn Bibi tarihinin önemine rağmen eserin araştırmacılar tarafından dikkatli kullanılmasının gerektiren pek çok husus mevcuttur. Müellif umumiyetle zikrettiği hadiselerin tarihlerini vermediği gibi, zaman zaman kronolojik sıraya riayet etmediği için, modern araştırmacıların yanılmalarına neden olmuştur. Bunun yanı sıra müellif, ailesinin ve kendisinin ikbalini borçlu olduğu Selçuklu hanedanına karşı eserinde daima şükran hisleri içinde olmuştur. Eserin dikkatli kullanılmasının gerektiren bir başka husus da, müellifin bilhassa uçlarda devlet otoritesine karşı gelerek isyan eden Türkmenler ile zaman zaman şehirlerde karışıklıklar çıkaran fityan ve runud gibi zümrelere karşı önyargılı tutumudur. Müellif özellikle Moğol zulmüne başkaldıran Türkmenler'i karışıklıklara sebep olmaları nedeniyle şiddetle tenkit etmiştir. Doğru cevap B'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum