Tarihi Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #1269214

I- Coğrafi şartların tarihi olaylar üzerinde bir etkisi yoktur.

II- Coğrafyanın inceleme konusu olan insanların yeryüzüne dağılışları, yaşama biçimleri ve çeşitli ekonomik, kültürel faaliyetler Tarih biliminin konuları arasında yer almaz.

III- Tarih ve coğrafya yalnızca birer bakış açısı sunmaktan öte toplumların, yerlerin ve dönemlerin karakteristiklerine çoklu bir bakış açısıyla bakma imkanı sunar.

IV- Tarih ve coğrafya karşılaştırıldığında sırasıyla onlar kendi ilgilerine göre saptırılmış/çarpıtılmış insan ve yerler ile ilişkilidirler.

V- Tarih ve coğrafya arasındaki temel farklılığı en iyi açıklayan terimler; “dönemler ve yerler”dir.

 

Yukarıda verilen maddelerden hangileri tarih ve coğrafya arasındaki ilişkiyi doğru bir şekilde ifade etmektedir?


I- II

I- II- III

II- III- IV

III- IV-V

II- III- V


Yanıt Açıklaması:

A, B, C ve E seçeneklerinde verilen maddeler tarih ve coğrafya arasındaki ilişkiyi eksik ya da yanlış ifade etmektedir. D seçeneğinde yer alan maddeler tarih ve coğrafya arasındaki ilişkiyi kesin ve doğru bir şekilde açıklamaktadır. Tarih ve coğrafya yalnızca birer bakış açısı sunmaktan öte toplumların, yerlerin ve dönemlerin karakteristiklerine çoklu bir bakış açısıyla bakma imkanı sunar. Tarih ve coğrafya karşılaştırıldığında sırasıyla onlar kendi ilgilerine göre saptırılmış/çarpıtılmış insan ve yerler ile ilişkilidirler. Tarih ve coğrafya arasındaki temel farklılığı en iyi açıklayan terimler; “dönemler ve yerler”dir. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum