Tarihi Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #1191082

I. Coğrafya araştırmaların merkezinde yer alan mekân ve ilişkili kavramlar

II. Geçmişi çalışan tarihi coğrafyacılar

III. Tarihi kaynaklarda belirtilen mekânsal ünitelerin aradan geçen uzun zaman neticesinde yerinin ve boyutunun kaybolması

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tarihi coğrafyada yeniden inşa faaliyetinin çok önemli ve gerekli olduğuna gönderme yapan durumlar arasında yer alır?


Yalnız I

II, III

I, II

I, III

I, II, III


Yanıt Açıklaması:

Coğrafya araştırmaların merkezinde yer alan mekân ve ilişkili kavramlar, doğal olarak tarihi coğrafya içerisinde de önemli bir yer işgal etmektedir. Ancak çağdaş coğrafya çalışanlar açısından hâlihazırda mevcut olan, gidilebilen mekân üzerinde çalışıldığı için herhangi bir sorun yoktur. Ancak geçmişi çalışan tarihi coğrafyacılar için gidilemediğinden, öncelikle mekân yeniden inşa edilmeli ve sonrasında üzerinde analiz ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu durum da tarihi coğrafyada süregelen yeniden inşa ameliyesini ön plana çıkarmaktadır. Tarihi kaynaklarda belirtilen mekânsal ünitelerin aradan geçen uzun zaman neticesinde yeri ve boyutu kaybolmuş olabilir ki, bu durumda veri haritaya aktarılmadan önce yeniden inşa edilmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkar.

Yorumlar
  • 0 Yorum