Tarihi Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #1375070

I. Klastik varvlar, kum ve silklerden oluşan kaba taneli katmanlarla killerden oluşan ince taneli şeritler şeklindedir.

II. İlkbahar selleri sırasında organik madde birikimi olan, yaz aylarında da bitki ve algler içeren varvlara, “klastik organik varv” denir.

III. Varvların görünüşü ile kimyasal yapısı arasında ilişki olup bahsedilen klastik organik varvlar koyu kahverengidir.

IV. Kalsiyum karbonat çökelmesiyle açık renkli bir görünüm kazanan varvlara “kalkerli varv”; demir oksit çökelmesi varsa “demirle zenginleştirilmiş varv” denir. 

Klastik varvlar ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?


I ve III

II ve III

I, II ve III

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Varv tortularının birçok çeşidi vardır. Bunlardan en bilineni “klastik varv”lardır. Bu varvlar, kum ve silklerden oluşan kaba taneli katmanlarla killerden oluşan ince taneli şeritler şeklindedir. Bahar ve yaz aylarında buzul erimelerine bağlı olarak göllerin içine kaba taneli materyaller birikerek bir tortu tabakası oluşturur. Kış mevsiminde ise göl buz tutmuş olduğundan bahsedilen kaba taneli şeridin üzerinde ince taneli bir kil şerit gelişir. Böylece bir yılda, bir kalın materyallerin oluşturduğu şerit, bir de ince taneli materyallerin oluşturduğu şerit olmak üzere iki tabaka oluşur (Foto: 6.1). İlkbahar selleri sırasında organik madde birikimi olan, yaz aylarında da bitki ve algler içeren varvlara, “klastik organik varv” denir. Varvların görünüşü ile kimyasal yapısı arasında ilişki olup bahsedilen klastik organik varvlar koyu kahverengidir. Kalsiyum karbonat çökelmesiyle açık renkli bir görünüm kazanan varvlara “kalkerli varv”; demir oksit çökelmesi varsa “demirle zenginleştirilmiş varv” denir. 

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum