Tarım Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #691017

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde Gayrisafi hâsılaya dâhil edilir?


İşletmede üretilmeyen tarımsal ürünler

İşletmede arazi ve/veya alet-makine satışları sonucu elde edilen değer

Tarımsal işletmenin işlerini yaptırma karşılığı ürün olarak verilenlerin değerleri

Tarım dışı işlerden elde edilen gelirler

İşletmede sermaye olarak alet-makine, meliyorasyon (arazi ıslahı) vb. sermaye unsurlarının değer artışı


Yanıt Açıklaması:

Gayrisafi Hâsılanın, Gayrisafi Üretim Değeri kısmına bitkisel ve hayvansal kaynaklı bütün ürünler dâhil edilmektedir. Tarım işletmesinde üretilen buğday, mısır, elma, fasulye gibi bitkisel ürünler ana ve yan ürün olarak ve aynı zamanda üretilen süt, yumurta gibi hayvansal ürünler, ana ve yan ürünler olarak fiziki üretim miktarlarının fiyatları ile değerlendirilerek parasal gelir elde edilmeye çalışılır. Eğer bu ürünlerin satışı yoksa yine Gayrisafi Hâsıla söz konusudur. Ancak, işletmede üretilmeyen tarımsal ürünler Gayrisafi Hâsılaya dâhil edilmezler. İşletmede arazi ve/veya alet-makine satışları sonucu elde edilen değer Gayrisafi Hâsıladan sayılmazlar. Bunun dışında, söz konusu olayın tersi durumu da, yani arazi ve/veya alet-makine satın alma ile meydana gelecek değer artışı da, Gayrisafi Hâsılaya dâhil edilmemeli ve aynı şekilde bu harcamalar işletme masraflarında da gösterilmemelidir. Çiftçinin işletmede ürettiği bitkisel ve hayvansal ürünler Gayrisafi Hasılaya dâhildir.
İşletmenin bir şubesinden diğer şubesine devredilmiş olan ot, gübre veya yeniden işletmede üretimde kullanılacak olan tohumluk vb. gibi çiftlik ürünleri, verilmiş oldukları şubelerin gayrisafi hâsılasında zaten son şekilleri ile yer alacaklarından ne gayrisafi hâsılada, ne de işletme masraflarında gösterilmeyebilecekleri gibi, bunların hem hâsıla ve gösterilmeleri hem de masraflarda, saf hâsılayı etkilemeyeceklerdir. Tarım dışı işlerden elde edilen gelirler de tarımsal faaliyete dâhil olmadığı için işletmenin gayrisafi hâsılasına dâhil edilmemelidir.
Tarımsal işletmenin işlerini yaptırma karşılığı ürün olarak verilenlerin değerleri Gayrisafi Hâsılaya aittir. Aynı zamanda işletmenin Gayrisafi Hâsılasından işletmede kullanılan ürünlerin değerleri ile ormandan temin olunacak odun ve benzerlerini kıymetleri de Gayrisafi Hâsılaya dâhildir. İşletmenin sermayesine dâhil bulunuyorlarsa, işletme sahibinin oturduğu ev ile işçilere yatmak için verilen yerin kira karşılığı, gayrisafi hâsıladan sayılır. Çiftlik ürünlerinden kredi ile satılan bitkisel ve hayvansal ürünlerin bedelleri de gayrisafi hâsıladandır. İşletmede mevcut insan, hayvan ve makine çekigücünün diğer tarımsal işletmelerde çalışmaları karşılığı elde edilen gelir de Gayrisafi Hâsılaya dâhil edilir. İşletmenin malzeme ve mühimmat sermayesi ile hayvancılıkta ve bitkisel üretimde meydana gelen prodüktif artışlar Gayrisafi Hâsılaya dâhil edilir. Bitki sermayesinden meyve ağaçları, orman ağaçları ve tarla demirbaşı kıymetinin her yıl önemli değişiklikler göstermediği işletmelerde, bu kıymet değişikliklerinin hesaba dâhil edilmesinden vazgeçilebilir. İşletmede sermaye olarak alet-makine, meliyorasyon (arazi ıslahı) vb. sermaye unsurlarının değer artışı da Gayrisafi hâsılada dikkate alınmaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum