Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #794715

"Ey Müminler! Bu Nadi^roğulları Yahudilerinin durumu, kendilerinden kısa bir süre önce döneklik ve küstahlıklarının bedelini Medine’den sürgün edilmekle ödeyen, ahirette de çok feci bir azaba mahku^m edilecek olan .................... Yahudilerine benzer". Haşr 15.

Yukarıdaki ayette Beni Nadir yahudilerinin akibeti kendilerinden önceki bir başka Yahudi kabileye benzetilir. aşağıdakilerden hangisi ayette geçen yahudi kabilesinin ismidir?


Beni Kaynuka

Beni Kurayza

Beni Mustalik

Beni Asfar

Beni Hayber


Yanıt Açıklaması:

Bedir savaşı sonrasında Kaynukaoğulları, Müslümanları çekemedikleri için Hz. Peygamber’le aralarındaki antlaşmayı ihlal edici konuşmalar yapmaya başlamışlar ve bu tavırları sebebiyle Resu^lullah tarafından uyarılmışlardır. Fakat onlar Hz. Peygamber’e küstahça bir cevap vermişlerdi. Nihayet bir gün Medine çarşısında kuyumculuk yapan bu kabileye mensup bir esnafın Müslümanlardan bir hanımın iffetine dokunan ve onu aşağılayan eylemi bardağıtaşıran son damla oldu. O esnaf oradan geçen bir Müslüman tarafından öldürülünce antlaşmayı feshettiklerini açıkça ilan edip kalelerine kapandılar ve savaş haline girdiler. Müslümanlar tarafından yapılan kuşatma sonunda teslim oldular ve sürgün edildiler. Asıl akıbetleri, ahirette can yakıcı bir azaba mahku^m olan inka^rcıların uğradığı akıbet gibi olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum