Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #852357

  • “Eğer o, birçok konuda size itaat etseydi, haliniz çok kötü olurdu”; peşinden gidilen kişi, başkalarının peşinden gitmeye kalkarsa, orada işler alt üst olur. Ayetten, Peygamberin (s.a.v.) onların isteklerine uymadığı anlaşılmaktadır.
  • “Ey iman edenler! Bir topluluk, kendilerinden daha hayırlı olması muhtemel (başka) bir toplulukla alay etmesin. Kadınlar da, kendilerinden daha hayırlı olması muhtemel (başka) kadınlarla alay etmesin. Kendinizi ayıplamayın, birbirinize (kötü) lakaplar takmayın”; müminler bir bütündür, herkes birbirinin parçasıdır. Birini ayıplayan, aslında kendisini ayıplamış olur, kendisinin ayıplanmasına da kapı açmış olur.
  • “Müminler, ancak kardeştirler. Onun için iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a karşı gelmekten sakının, böylece rahmet edilenlerden olasınız”; Müslümanların birbirleriyle olan ilişkilerinin temelini, kardeşlik oluşturmaktadır. Dolayısıyla kardeşlerin birbirleriyle kavga etmeleri, savaşmaları asla uygun değildir. Yukarıdaki Hucurat suresinde geçen ayetlerin açıklamalarının hangisini/hangilerini doğrudur?


III

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

“Eğer o, birçok konuda size itaat etseydi, haliniz çok kötü olurdu”; peşinden gidilen kişi, başkalarının peşinden gitmeye kalkarsa, orada işler alt üst olur. Ayetten, Peygamberin (s.a.v.) onların isteklerine uymadığı anlaşılmaktadır.

“Ey iman edenler! Bir topluluk, kendilerinden daha hayırlı olması muhtemel (başka) bir toplulukla alay etmesin. Kadınlar da, kendilerinden daha hayırlı olması muhtemel (başka) kadınlarla alay etmesin. Kendinizi ayıplamayın, birbirinize (kötü) lakaplar takmayın”; müminler bir bütündür, herkes birbirinin parçasıdır. Birini ayıplayan, aslında kendisini ayıplamış olur, kendisinin ayıplanmasına da kapı açmış olur.

“Müminler, ancak kardeştirler. Onun için iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a karşı gelmekten sakının, böylece rahmet edilenlerden olasınız”; Müslümanların birbirleriyle olan ilişkilerinin temelini, kardeşlik oluşturmaktadır. Dolayısıyla kardeşlerin birbirleriyle kavga etmeleri, savaşmaları asla uygun değildir

Yorumlar
  • 0 Yorum