Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #850812

Hucurât Surenin 7. ayetinde anlatılmak istenen nedir?


Müslümanlar arasında bir savaş, bir kavga meydana geldiğinde duruma hemen müdahale edilmesi gerekmektedir.

Müslümanlara, söz dinlemeyen, isyana devam edenlere karşı Allah’ın emrini kabul edinceye değin sert tedbirlere, savaşa başvurulmasını emretmektedir

Müslümanların birbirleriyle olan ilişkilerinin temelini, kardeşlik oluşturmaktadır. Dolayısıyla kardeşlerin birbirleriyle kavga etmeleri, savaşmaları asla uygun değildir.

İnsanın toplum içindeki mevkii, işi, konumu ne olursa olsun herkesin mutlaka bir değeri ve saygınlığı vardır ve bunun kesinlikle korunması lazımdır.

Müslümanlar yanlış yaptıklarında, yalan söylediklerinde, Allah ona doğrusunu haber verir. Rasülüllah’ı kandırmak mümkün değildir.


Yanıt Açıklaması:

7. ayetle dikkatler yine Peygamber’e (s.a.v.) çekilmektedir. Müslümanların, peygamber aralarındayken yanlış yapmaktan uzak durmaları istenmektedir. Buradaki yanlışlık, yalan söylemektir. “Allah rasülünün aranızda olduğunu bilin” ifadesinden kasıt, bilin de ona göre davranın, dikkatli olun demektir. Çünkü yanlış yaptıklarında, yalan söylediklerinde, Allah ona doğrusunu haber verir. Rasülüllah’ı kandırmak mümkün değildir. Ona söylenen yalanın ömrü, çok kısadır. Ayeti, bağlamının dışına taşırarak Kur’ân bütünlüğü içinde düşünürsek, Allah’ın Elçisi sizin aranızdayken karar verme konusunda onun önüne geçmeyin, siz onun dediklerini uygulayın, anlamı da çıkabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum