Tefsir Deneme Sınavı Sorusu #841652

Aşağıdakilerden hangisi 9. ayetin nüzul sebeplerindendir?


Sâbit b. Kays, kulağı zor duyan biriydi. Bir gün geldi, Peygamberin (a.s.) yanına yaklaşmak istiyordu. Önündeki adama, “Çekil!” dedi. Adam ona aldırmayınca, “Kimsin sen!” dedi. O da, “Ben filanın oğluyum!” cevabını verdi. Sâbit, buna karşılık cahiliye döneminde ayıplanan bir kadının adını söyleyerek, “Sen filanca kadının oğlusun!” dedi. Adam sesini çıkarmadı, başını önüne eğdi.

Mekke fethedildiği gün, Allah Rasülü (s.a.v.) Hz. Bilal’e emretti, o da Kâbe’nin üzerine çıkıp ezan okudu. O, bununla müşrikleri hor ve hakir kılmak istedi. Bilal ezan okuyunca, Attâb b. Üseyd, “Bugünden önce Üseyd’in canını alan Allah’a hamdolsun!” dedi. Hâris b. Hişâm da, “Muhammed, müezzin olarak bu karakargadan başkasını bulamadı mı?” diye söylendi. Süheyl b. Amr, “Allah bir şeyi beğenmezse, onu değiştirir" dedi. Ebû Süfyân ise, “Ben bir şey demiyorum, eğer bir şey söylersem, gökyüzü aleyhime şahitlik eder, yeryüzü de benden haber verir.” dedi. Bunun üzerine ayet indi.

Allah’ın Fetih suresinde kendilerinden bahsettiği ve kendilerini emniyete almak için müslüman olduklarını söyleyen Müzeyne, Cüheyne, Eslem, Eşca‘ ve Ğifâr kabilelerinin bedevileri hakkında nâzil oldu. Onlardan Hudeybiye savaşına gelmeleri istendiğinde, katılmadılar. Bunların yerleri, Mekke ile Medine arasında idi. Rasülüllah’ın (a.s.) seriyyelerinden biri onların yanından geçtiğinde, mallarını ve kanlarını korumak için, “İman ettik!” derlerdi. Peygamber (a.s.) Hudeybiye savaşına çıktığında, onların da sefere katılmalarını istedi, ancak onlar onunla birlikte savaşa gitmediler.

Ensardan İmrân adında bir zat vardı. Bunun Ümmü Zeyd isimli bir hanımı vardı. Kadın ailesini ziyaret etmek istedi, ama eşi onu hapsetti. Onu evinin üst katında tutuyordu. Ailesinden hiç kimse yanına giremiyordu. Kadın ailesine haber göndermiş, bunun üzerine bazı kimseler gelmişler, onu bulunduğu yerden indirmişler, götürmek istemişlerdi. Kocası da dışarı çıkmış, kendi çevresinden yardım istemişti. Amcasının çocukları gelip kadınla ailesinin arasına girmeye çalışmışlardı. Bu esnada ayakkabılarla birbirlerine vurdular ve bu ayet nâzil oldu. Peygamber (a.s.) bir adam göndermiş ve onları barıştırmış, iki taraf Allah’ın emrine boyun eğmişlerdi.

Ebû Cehil’in oğlu İkrime, müslüman olduğunda bazıları kendisi hakkında, “Bu, bu ümmetin Firavun’un oğludur!”demiş, bu da onun gücüne gitmişti. O da, bu durumu Hz. Peygamber’e şikâyet edince ayet inmişti.


Yanıt Açıklaması:

9. ayet'in nüzul sebepleri:

a)  Peygamber (s.a.v.), hasta olan Sa‘d b. Ubâde’yi ziyaret etmek için yola çıkmıştı. Bu esnada Abdullah b. Übeyy b. Selûl’e de uğraması rica edilmişti. Eşeğinin üzerinde olduğu halde onun yanına gitti. Abdullah b. Übeyy, “Eşeğinin kokusu bizi rahatsız etti” deyince, o mecliste bulunanlardan Abdullah b. Revâha, “Allah Rasülü’nün (a.s.) eşeğinin kokusu, senin kokundan daha güzeldir” karşılığını verdi. Böylece iki taraf arasında bir tartışma ve kavga meydana geldi. Sonunda birbirlerine ellerindeki sopalarla, ayakkabılarla vurmaya, dövüşmeye başladılar.

b)  Diğer bir rivayete göre, bu ayet, aralarında münakaşa bulunan ensardan iki kişi hakkında inmiştir. Bunlardan biri diğerine, “Zorla da olsa hakkımı alacağım.” dedi. Kabilesinin çokluğuna güveniyordu. Diğeri onu, Allah’ın Rasülü’nün (s.a.v.) yanında muhakeme olunmaya davet etti. İş uzadı, sonunda birbirlerine elleriyle ve ayakkabılarla vurmaya başladılar. Ayet bunun üzerine indi.

c)  Ensardan İmrân adında bir zat vardı. Bunun Ümmü Zeyd isimli bir hanımı vardı. Kadın ailesini ziyaret etmek istedi, ama eşi onu hapsetti. Onu evinin üst katında tutuyordu. Ailesinden hiç kimse yanına giremiyordu. Kadın ailesine haber göndermiş, bunun üzerine bazı kimseler gelmişler, onu bulunduğu yerden indirmişler, götürmek istemişlerdi. Kocası da dışarı çıkmış, kendi çevresinden yardım istemişti. Amcasının çocukları gelip kadınla ailesinin arasına girmeye çalışmışlardı. Bu esnada ayakkabılarla birbirlerine vurdular ve bu ayet nâzil oldu. Peygamber (a.s.) bir adam göndermiş ve onları barıştırmış, iki taraf Allah’ın emrine boyun eğmişlerdi.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum