Tefsir Tarihi ve Usulü Deneme Sınavı Sorusu #992796

Rivayet tefsirinin zaaflarından biri olan "İsrailiyata dair haberlerin tefsire karışması" durumu aşağıdakilerden hangisinde açıklanmıştır?


Rivayet tefsirlerine Yahudi, Hıristiyan ve diğer kültürlere ait bilgilerin geçmesi durumudur.

Rivayet tefsirlerine sahabe tarafından aktarılan uydurma olayların geçmesi durumudur.

Rivayet tefsirlerine tabiun tarafından aktarılan uydurma olayların geçmesi durumudur.

Rivayet tefsirlerine Ehl-i Bidat'tan olan Müslümanların fikirlerinin geçmesi durumudur.

Rivayet tefsirlerine Ehl-i Sünnet'ten olan Müslümanların fikirlerinin geçmesi durumudur.


Yanıt Açıklaması:

İsrailiyata dair haberlerin tefsîre karışması: Rivâyet tefsîrlerine Yahudi, Hıristiyan ve diğer kültürlere ait bilgilerin geçmesidir.
İnsandaki aşırı merak ve hırs, bazı âyetlerin detaylarını öğrenmeye sevk ediyordu. Meselâ Ashab-ı Kehf ’in isimleri, kaç kişi oldukları, köpeklerinin rengi; Nûh’un gemisinin büyüklüğü, içerisine alınan hayvanların sayıları ve cinsleri; Hz. Yusuf ’un rüyasında gördüğü yıldızların adları; Hz. Musa’nın Medyen’de hizmetkârlık yaptığı evin büyük kızıyla mı, yoksa küçük kızıyla mı evlendiği gibi birçok gereksiz konu ehli kitaba sorulmuştur. Zaten gerekli olmadığı için bu bilgileri ne Kur’ân, ne de Hz. Peygamber vermişti. Bazı Müslümanlar bu tür bilgilere ulaşmak maksadıyla Ehl-i kitabın önde gelenlerine özellikle İslâm’ı kabul etmiş bulunan Abdullah b. Selam, Vehb b.Münebbih ve Ka’b el-Ahbar gibi kimselere soruyorlar ve aldıkları cevapları muhafaza ediyorlardı. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum