Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1134089

Patlayıcı madde etiketleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Etiket zemin rengi turuncudur.

Söz konusu etiketin alt kısmında tehlikeli maddenin sınıf numarası ile birlikte, alt tehlike grubunun sembol ve işaretleri bulunmaktadır.

Patlayıcı maddeler sınıfına dâhil olan materyallerin risk değer ve özelliklerini tanımlamak üzere harf kodları da kullanılmaktadır.

Harf kodları “A” ile başlamakta ve “S” ile sona ermektedir.

Söz konusu bu kodlar aynı zamanda patlayıcı maddelerin patlama şiddetlerini (çevreye zarar şiddetini) göstermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Patlayıcı madde sınıfında yer alan materyaller bu sınıfa özgü etiket ile birlikte taşınabilmektedir. Etiket zemin rengi turuncu olup üzerinde patlamayı sembolize eden infilak işareti yer almaktadır. Söz konusu etiketin alt kısmında tehlikeli maddenin sınıf numarası ile birlikte, alt tehlike grubunun sembol ve işaretleri bulunmaktadır. Patlayıcı maddeler sınıfına dâhil olan materyallerin risk değer ve özelliklerini tanımlamak üzere harf kodları da kullanılmaktadır. Bu kodlar uyum grupları olarak ifade edilmektedir. Harf kodları “A” ile başlamakta ve “S” ile sona ermektedir. Söz konusu bu kodlar aynı zamanda patlayıcı maddelerin içerikleri ve bileşiklerini de tanımlamaktadır. Görüldüğü gibi kodlar çevreye verdiği zarar şiddetini değil patlayıcı maddelerin içerikleri ve bileşiklerini tanımlamaktadır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum