Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1137870

Kendi koruyucu ambalajına sahip yüklerin, özellikle tüpler içerisinde taşınan gazların araç içine yerleştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur aşağıdakilerden hangisidir?


Tüplerin kafa kısımlarının aracın üstü açık ise güneşin etkisinden etkilenmemesi için dikey şekilde yerleştirilmemesi

Tüplerin yatay yerleştirilmesi gerekiyor ise kafa kısımlarının aracın sağ tarafına bakacak şekilde yerleştirilmesi (trafiğin soldan aktığı ülkelerde sol tarafa bakacak şekilde)

Tüplerin kafa kısımlarının birbirine bakacak bakacak şekilde yerleştirilmemesi

Tüplerin kafa kısımlarının aracın tabanına yönüne bakacak şekilde dikey yerleştirilmemesi

Tüplerin kafa kısımlarının aracın hareket yönüne bakacak şekilde yatay yerleştirilmemesi


Yanıt Açıklaması:

Kendi koruyucu ambalajına sahip yüklerin en zayıf yönleri dolumun yapıldığı vana olarak ifade edilen kafa kısımlarıdır. Bu türde yüklerin bu bölümlerine yönelecek bir kuvvetin yaratacağı etkiye bağlı olarak risk büyük ölçüde gerçekleşebilmektedir.

Bu tür tehlikeli maddelerin yüklenmesi ve boşaltılması ile ilişkili operasyonlarda dikkate alınması gereken en temel ilke tüplerin kafa kısımlarının aracın hareket yönüne bakacak şekilde yatay yerleştirilmemesi, mümkün olduğunda yan düzlemde ya da dikey olarak konumlandırılması gerekliliğidir. Bunun yanı sıra birden çok tüpün yüklenmesi hâlinde bu yüklerin birbirine gerdirme kayışları (spanzet) ile bağlanması önem arz etmektedir. Aynı şekilde tüplerin dikey konumlandırılması halinde araç duvarına en yakın olan tüplerin araca sabitlenmesi gerekmektedir. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum