Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1137734

İlgili taşıma operasyonunda taşınacak tehlikeli maddenin yerden yüksekliği 100 cm’ dir buna göre kullanılacak takozun yüksekliği kaç santim olmalıdır?


10

12,5

16

20

25


Yanıt Açıklaması:

Takozlama türü bir sabitleme uygulaması yapılacak ise yükün boyunun en az sekizde biri ölçülerinde takozların kullanılması gerekmektedir. Bunun nedenlerinin başında yükün ölçü ve boyutları meydana gelen kuvvetin bir bileşeni olmasıdır. Bunun yanı sıra taşıma sırasında oluşabilecek kuvvetlerin yükün hareketine yol açmaması için takozların stabilitesi de önem arz etmektedir. Bu nedenle kullanılacak takozların zeminde stabilitesini sağlayacak çivilerin de özellikleri önem arz eden bir konudur. Bu kapsamda çivilerin en az 2/3’ü zemin içerisinde kalacak boyutlarda olması gerekmektedir.

T = r / e

T değeri yükün yüksekliğine bağlı olarak kullanılacak takozun boyunu ifade ederken, r değeri taşınan yükün palet dâhil zeminden yüksekliğini, e ise hesaplamada kullanılacak sabit katsayıyı ifade etmektedir. Taşıma operasyonlarında genel olarak sabit katsayı “8” olarak alınmaktadır.

T = r / e = 100 / 8 = 12,5 cm

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum