Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #556447

I. Cismin yeri iki boyutlu bir koordinat sisteminde gösterilir.II. Birbirine 90° lik açılarla komşu üç eksen x, y ve z eksenleridir.III. Cismin y ve z eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı x değerini verir.IV. Cismin xz eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı y değerini verir.V. Cismin xy eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı z değerini verir.Bir orjin ve bu orjinde birbirine 90° lik açılarla komşu üç eksen bulunuyorsa, uzayda bir cismin yerinin belirlenebilmesi için kullanılan bu referans sistemi ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

II, III ve IV

II, III, IV ve V

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Uzayda bir cismin yerini belirlemek için her zaman bir referans sistemine ihtiyaç vardır. Bir referans sisteminin belirlenebilmesinin ilk şartı da bir orjin olmalı ve hangi değişkenler cinsinden cismin yerinin belirleneceği tespit edilmelidir. Silindirik koordinat sistemi, küresel koordinat sistemi gibi birçok koordinat sistemi olmasına rağmen, çoğunlukla kullanılan kartezyen koordinat sistemidir. Uzayda kartezyen koordinat sistemi, tanımlanmış bir orijinde birbirine 90° lik açılarla komşu üç eksenden oluşur. Bunlar x, y ve z eksenleridir. Kartezyen koordinat sisteminde bir noktanın yeri tanımlanırken sırasıyla x, y ve z değerleri kullanılır. Bu noktanın y ve z eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı x değerini verir. Aynı şekilde xz eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı y değerini, xy eksenlerinin oluşturduğu düzleme olan dik uzaklığı z değerini verir. Cismi iki boyutlu uzayda tanımlamak gerekiyorsa, yani cisim bir düzlemde hareket ediyorsa, sadece iki boyutlu bir koordinat sisteminde göstermek yeterli olacaktır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi bir orjin ve bu orjinde birbirine 90° lik açılarla komşu üç eksen bulunuyorsa uzayda bir cismin yerinin belirlenebilmesi için kullanılan bu referans sistemi ile ilgili “Cismin yeri iki boyutlu bir koordinat sisteminde gösterilir.” ifadesi doğru değildir. Dolayısıyla doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum