Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #564052

Hangi kuvvet diğer kuvvetlerle kıyaslandığında en şiddetli olan kuvvettir?


Yıldız ve gezegenler gibi büyük kütleli gök cisimleri arasındaki kütle çekim kuvveti

Radyoaktif bozunma adı verilen radyoaktif çekirdeğin başka bir atomun çekirdeğine dönüşme mekanizmasından sorumlu kuvvet

Yeryüzünde belirli bir yükseklikten bırakılan cismin yere düşmesini sağlayan kuvvet

Atom çekirdeğini oluşturan parçacıklar arasında görülen, çekirdek içindeki nükleer kuvvetler

Durgun veya yüklü parçacıklar arasında çekme veya itme şeklinde ortaya çıkan kuvvetler


Yanıt Açıklaması:

Yıldız ve gezegenler gibi büyük kütleli gök cisimleri arasında oldukça etkili olan kütle çekim kuvveti, diğer kuvvetlerle kıyaslandığında en zayıf olan kuvvettir.

Elektromanyetik kuvvetler, durgun veya yüklü parçacıklar arasında çekme veya itme şeklinde ortaya çıkan orta şiddetteki kuvvetlerdir.

Güçlü çekirdek(nükleer) kuvvetleri diğer bütün kuvvetlerden şiddetli olup atom çekirdeğini oluşturan parçacıklar arasında görülür. Bu kuvvetler, proton gibi atom çekirdeğini oluşturan parçacıkları bir arada tutmaktan sorumludur. Genelde çekici karakterde olup bazı durumlarda itici özellik de gösterirler. Çekirdek içindeki nükleer kuvvetler, elektromanyetik kuvvetten 100 kat daha şiddetlidir. Çekirdek kuvvetleri, atom çekirdeğinin boyutunda (≈10-15 m) etkili olup bunun üstündeki mesafelerdeki etkisi tamamen ihmal edilebilir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi diğer kuvvetlerle kıyaslandığında en şiddetli olan kuvvet çekirdek içindeki nükleer kuvvetlerdir, dolayısıyla doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum