Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #564098

I. Aynı kuvvetin etkisindeki futbol topu bir tenis topuna göre daha az ivmelenir.

II. Ay’da cisimlerle Ay arasındaki kütle çekimi kuvveti Dünya’dakine göre daha zayıftır.

III. Kütle çekimi etkisinin ihmal edildiği bir uzay aracında astronotun ağırlığı sıfır olacaktır.

IV. Alışverişlerinizde kullandığınız market arabasını dolu iken harekete geçirmek, boş iken harekete geçirmekten daha zordur.

V. Eğer market arabası dolu iken bir nedenle harekete geçerse, arabayı durdurmak için boş haline göre daha fazla kuvvet uygulamak gerekir.

Yukarıda verilenlerden hangisinde/hangilerinde “Bir cismin kütlesi ne kadar büyük ise o kadar az ivme kazanacaktır.” ifadesi örneklendirilmiştir?


I

I ve II

II ve III

I, IV ve V

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Günlük yaşantımızdaki gözlemlerimize dayanarak aynı kuvvetin etkisi altındaki küçük kütleli bir cismin daha büyük kütleli bir cisme göre daha çabuk hızlandığını sezgisel olarak tahmin edebiliriz. Aynı kuvvet uygulandığı takdirde bir tenis topu bir futbol topundan daha hızlı hareket edecektir. Bu durumun tersi de doğrudur. Örneğin, alışverişlerinizde kullandığınız market arabasını dolu iken harekete geçirmek, boş iken harekete geçirmekten daha zordur. Diğer taraftan, eğer market arabası dolu iken bir nedenle harekete geçerse bu kez arabayı durdurmak için boş haline göre daha fazla kuvvet uygulamak gerekir. Verilen örneklerdeki cisimlerin davranışı bize tanımı daha önce verilen eylemsizlik prensibini hatırlatır. Eylemsizlik, bir cismin hareketsiz ise hareketsizlik durumunu sürdürmeye, hareketli ise de sahip olduğu hızı korumaya yönelik bir davranışıdır. Kütle büyüdükçe cisimlerin eylemsizliği de aynı oranda artar. Bu nedenle kütle, cismin doğasında var olan ve eylemsizliği ölçmek için kullanılan fiziksel bir niceliktir. Bir cismin kütlesi ne kadar büyük ise o kadar az ivme kazanacaktır. Bir futbol topunun kütlesi bir tenis topunun kütlesinden daha büyüktür. Dolayısı ile eylemsizliği daha fazladır. Bu nedenle aynı kuvvetin etkisindeki futbol topu bir tenis topuna göre daha az ivmelenir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum