Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #564026
I. Hem büyüklüğü hem de yönü ile belirlendiğinden vektörel bir niceliktir.
II. Gözle görülmeyen fakat etkileri gözlenen veya hissedilen herhangi bir itmeye veya çekmeye verilen isimdir.
III. Cisimler üzerinde şekil değişikliği yapabilir.
IV. Duran bir cismi harekete geçirebilir, hareket eden bir cismi durdurabilir veya yavaşlatabilir, hareketin yönünü değiştirebilir.
V. Aralarında fiziki temas olan cisimler arasındaki etkileşmedir.
Kuvvet kavramı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?
I, II ve IV |
II, III ve IV |
I, II, III ve IV |
II, III, IV ve V |
I, II, IV ve V |
Günlük yaşantımızda havaya fırlatılan bir taşın bir süre sonra yere düştüğünü, fren yapan bir otomobilin bir süre sonra durduğunu, buz üzerindeki bir kızağın itildiğinde hızlandığını, bir yayın iki ucundan tutulup çekildiğinde uzayarak gerildiğini, kapıların itildiğinde menteşeleri etrafında döndüğünü gözlemleriz. Aralarında ister temas olsun ister olmasın cisimleri hareket ettiren veya cisimlerin hareketini kısıtlayan bu tür etkileri kuvvet kavramı ile açıklamak mümkündür. Kuvvet, gözle görülmeyen fakat etkileri gözlenen veya hissedilen herhangi bir itmeye veya çekmeye verilen isimdir. Bir cisim üzerine etki eden kuvvet onun nasıl hareket edeceğini belirler. Üzerine herhangi bir kuvvet etki etmeden duran bir cisim kendi kendine harekete geçemez. Diğer taraftan hareket halindeki bir cisim üzerine etki eden kuvvet ise onu hızlandırabilir, yavaşlatabilir veya yönünü değiştirebilir. Benzer şekilde kuvvet, kapı örneğinde olduğu gibi cisimleri bir eksen etrafında döndürebilir veya yay gibi esnek cisimlerin şeklini de değiştirebilir.
Duran bir cismi harekete geçiren, hareket eden bir cismi durduran veya yavaşlatan, hareketin yönünü değiştiren, cisimler üzerinde şekil değişikliği yapabilen etkiye kuvvet denir. Kaynağı ne olursa olsun kuvvet, hem büyüklüğü hem de yönü ile belirlendiğinden vektörel bir niceliktir. Bir cisme uygulanan net kuvvet(bileşke kuvvet), cisim üzerindeki ayrı ayrı itme ve çekme kuvvetlerinin vektörel toplamını ifade eder. Newton’a göre ister hareketli ister durgun olsun, cisimlerin hareket özellikleri ile kuvvet kavramı arasında yakın bir ilişki vardır.
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi kuvvetin varlığından söz edebilmek için aralarında temas olması bir önkoşul değildir, diğer bir deyişle kuvvet aralarında ister temas olsun ister olmasın cisimleri hareket ettiren veya cisimlerin hareketini kısıtlayan etkilerdir. Dolayısıyla doğru cevap C’dir.
Yorumlar
- 0 Yorum