Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #564067

I. Antik çağlardan beri bilinen kütle çekim kuvvetinin temel prensiplerini ortaya koymuştur.

II. Bağımsız gibi görünen elektromanyetik kuvvetler ile zayıf çekirdek kuvvetlerinin kaynağının aslında aynı olduğunu ispatlamıştır.

III. Newton yasaları olarak adlandırılan üç temel yasayı formüle etmiştir.

IV. Klasik mekaniğin bir dalı olan dinamiğin temellerini atmıştır.

Isaac Newton ile ilgili yukarıda verilen  bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I, II ve III

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Cisimleri harekete geçiren veya onların hareketini değiştiren fiziksel mekanizma tartışılırken, ilk kez Sir Isaac Newton tarafından formüle edilen ve günümüzde Newton yasaları olarak adlandırılan üç temel yasa kullanılacaktır.

Klasik mekaniğin bir dalı olan dinamik, üzerine etki eden kuvvetler bilindiğinde cisimlerin hareketinin nasıl olacağını tanımlar. Bizim inceleme alanımıza giren dinamiğin temelleri günümüzden yaklaşık olarak üç asır önce Sir Isaac Newton (1642-1727) tarafından atılmıştır. Klasik mekaniğe bu nedenle Newton mekaniği de denir.

Antik çağlardan beri bilinen kütle çekim kuvvetinin temel prensiplerini ortaya koymak şüphesiz ki Newton’un en büyük başarılarından biridir.

Birbirlerinden bağımsız gibi görünen elektromanyetik kuvvetler ile zayıf çekirdek kuvvetlerinin kaynağının aslında aynı olduğu ise 1980’li yılların ortalarında yapılan deneysel çalışmalar sonucu ispatlanmıştır. Dolayısıyla doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum