Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352444

Beslenme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

I) Doğumdan üç yaşa kadar beyin gelişiminin devam etmesi nedeniyle yeterli beslenmenin sağlanması da engelliliğin azaltılmasında önemli olmaktadır.

II) Bireyin engel durumu da beslenme sorunları yaşanmasına neden olabilmektedir.

III) Gebelik, bebeklik ve çocukluk çağında yetersiz beslenme gelişimsel bozukluklara ve fiziksel, duyusal ve bilişsel engelliklere yol açabilmektedir.


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Beslenme engelli bireyler için bağımsız olarak yaşamın sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin korunması için elzem insan gereksinimlerindendir. Beslenmenin uygun şekilde sürdürülmesi büyüme ve gelişmenin devamlılığı, sağlık, performans ve işlevselliğin sürdürülmesi için gereklidir. Beslenme sağlığı geliştirmenin ve hastalıkların önlenmesinin temel bileşenidir. Beslenme ve engellilik arasında yaşam süreci boyunca ilişki kurulmaktadır. Gebelik, bebeklik ve çocukluk çağında yetersiz beslenme gelişimsel bozukluklara ve fiziksel, duyusal ve bilişsel engelliklere yol açabilmektedir. Doğumdan üç yaşa kadar beyin gelişiminin devam etmesi nedeniyle yeterli beslenmenin sağlanması da engelliliğin azaltılmasında önemli olmaktadır. Aynı şekilde bireyin engel durumu da beslenme sorunları yaşanmasına neden olabilmektedir. Var olan bilişsel ve gelişimsel engele bağlı olarak besinleri yeme, çiğneme, nedeniyle beslenmede zorluklar yaşanabilmekte, emilim bozuklukları, motor bozukluklar, bakım verenin beslenme ve beslenmeye ilişkin bilgi eksiklikleri de beslenme sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum