Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352323

Aşağıdakilerden hangisi musküler distrofi hastalığında gözlenir?

 


Dejeneratif bir kas hastalığıdır.

 

Doğum öncesi, doğum esnasında veya doğumdan hemen sonra beyinde oluşan hasar nedeniyle oluşan hareket bozukluğuna verilen addır.

 

Ağırlıklı olarak hareketi ilgilendiren bir bozukluk olması nedeniyle temel iletişim sorunları konuşma ile ilgili olacaktır.

 

Beyindeki zararın yeri ve kapsamına bağlı olarak zihinsel engel veya zihinsel engelden bağımsız olarak dil sorunları görülebilir.

 

Erken tanı ve müdahale ile bu çocuklar normal zihinsel işlevlerini yerine getireceklerdir.


Yanıt Açıklaması:

Çocukluk çağında en yaygın olarak görülen sinir sistemi bozukluğu Serebral Palsi (SP)’dir Serebral palsi: Doğum öncesi, doğum esnasında veya doğumdan hemen sonra beyinde oluşan hasar nedeniyle oluşan hareket bozukluğuna verilen addır ve beynin hasar gören yerine göre belirtileri de değişir. Ağırlıklı olarak hareketi ilgilendiren bir bozukluk olması nedeniyle temel iletişim sorunları konuşma ile ilgili olacaktır. SP’lilerin yarısında konuşma sorunları olduğu düşünülmektedir. SP’nin genel belirtileri ne ise konuşma sorunları olan SP’lilerin konuşmalarında da benzer belirtilerle karşılaşılacaktır. Örneğin, en çok rastlanan tip olan spastik SP’de, kasılmalı, gergin, silkinmeli kas hareketleri görülmektedir. Dolayısıyla spastik SP’lilerin solunumları gergin, fonasyonla gırtlaktan üretilen sesleri boğuluyormuş izlenimi veren bir biçimde olacaktır. Artikülasyonları da konuşma organlarının sert ve uyumsuz hareketlerinden oluşacaktır. Diğer SP tipleri ile de ilgili olarak SP lilerin konuşmaları yavaş ve külfetli, sarhoş gibi vb. olabilir. SP’lilerde kas hareketleri, dolayısıyla konuşma ile ilgili sorunlara ek olarak diğer sorunlara da rastlanır. Beyindeki zararın yeri ve kapsamına bağlı olarak zihinsel engel veya zihinsel engelden bağımsız olarak dil sorunları görülebilir. SP’liler, eğer zihinsel engel yok ise normaller gibi dili öğrenebilirler. Ancak fiziksel durumun yarattığı yoksunluk, çevre ile iletişim eksikliği nedeni ile dil gelişimleri etkilenmektedir. Ayrıca, SP’lilerde işitme ve görme gibi duyusal bozukluklara rastlama olasılığının fazla olması da dil gelişimi için olumsuz etken oluşturmaktadır. SP’lilerin gelişimsel değerlendirilmeleri ayrıntılı olarak bütün dil ve konuşma işlevlerini de kapsamalıdır. Fiziksel kısıtlılıklardan dolayı bu değerlendirmenin güçlükleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Erken tanı ve müdahale ile bu çocuklar normal zihinsel işlevlerini yerine getireceklerdir. Musküler distrofi (MD) ise dejeneratif bir kas hastalığıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum