Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #355292

Tekerlekli sandalyenin ayak koyma yerleri çok yüksek ise aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Arka döşeme çok düşük olacağından kişi yetersiz gövde desteği yaşayabilir.

Ayağa kalkma veya sandalyeden yana doğru yapacağı transferlerde güçlük çekebilir.

Kalça bölgesinde basınç artar ve kişide uylukların arka bölgesinde destek eksikliğinden kaynaklı gövde düzgünlüğünde azalma olabilir.

Tekerlekli sandalye kullanıcısının göğüs bölgesinin sabitliğinde azalma, uyluk altına daha az destek verileceğinden kalça bölgesinde artan ağırlık yükü ya da taban desteği azalacağından denge kaybı yaşanabilir.

Birey tekerlekli sandalyeyi hareket ettirmekte güçlük çekebilir.


Yanıt Açıklaması:

Koltuk yüksekliği çok yüksek ise arka döşeme çok düşük olacağından kişi yetersiz gövde desteği yaşayabilir. Engelli birey dizleri masa veya masa altına yerleştirme, tekerlekler üzerindeki el jantlarına ulaşmanın güçlüğü nedeniyle tekerlekli sandalyeyi itme veya kollar kol dayama yerine oturduğunda düzgün postürde (duruşta) durmada zorluk yaşayabilir. • Koltuk çok düşükse tekerlekli sandalye kullanıcısı sandalyeden ayağa kalkma veya sandalyeden yana doğru yapacağı transferlerde güçlük çekebilir. Çünkü ağırlık merkezi yere daha yakın olacağından vücudun dikleştirilmesi zor olacaktır. Ayrıca düşük seviyedeki bir koltukta kişi otururken vücudun ağırlık dağılımı da yanlış olabilir. Tekerlekli sandalye alçak olduğu için zemindeki nesnelerle temas edebilir, böylece hareket kabiliyeti zorlaşarak bireyin güvenliği tehlikeye girebilir. • Bacak destek plakaları çok alçak ise tekerlekli sandalye kullanıcısı, uyluğun arka uç kısım üzerinde artan basınç ile karşı karşıya kalacaktır ve bu alanda yeterli boşluk bulunmaması nedeniyle hareket esnasında güven kaybı yaşayabilir. • Ayak koyma yerleri çok yüksek ise kullanıcının kalça bölgesinde basınç artar ve kişide uylukların arka bölgesinde destek eksikliğinden kaynaklı gövde düzgünlüğünde azalma olabilir. • Koltuk önden arkaya çok kısaysa tekerlekli sandalye kullanıcısının göğüs bölgesinin sabitliğinde azalma, uyluk altına daha az destek verileceğinden kalça bölgesinde artan ağırlık yükü ya da taban desteği azalacağından denge kaybı yaşanabilir. • Koltuk önden arkaya çok uzun olursa engelli birey diz arkasında basınç artışı yaşayabilir, sandalye döşemesi uyluklardan daha uzun olduğu için cilt rahatsızlığına veya dolaşımda problemlere neden olabilir. • Koltuk çok geniş olur ise tekerlekli sandalye kullanırken kişinin kolları ile sandalye tekerlekleri arasındaki mesafe artacağından birey tekerlekli sandalyeyi hareket ettirmekte güçlük çekebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum