Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #352327

Aşağıdakilerden hangisi zihinsel sınırlılığı olan bireyler için yanlış bir ifadedir?

 


Büyük kas becerilerindeki yetersizlikler (kol ve bacak kaslarındaki), görme yetersizliği, el-göz koordinasyonunda yetersizlik ve el becerilerindeki yetersizlik gözlenir.

 

Günlük yaşam becerilerinin öğretimine başlamadan önce ya da bu becerilerin günlük yaşam becerilerinin öğretimi ile aynı anda taklit etme ve dikkat süresini artırma üzerinde çalışılmalıdır.

 

Beceri kazandırma sürecinde uzun süreli eğitim, tekrar, sözel ipuçları, model olma ve fiziksel yardımda bulunma gibi öğretim süreçlerinin kullanılmasını gerektirmektedir.

 

Öğrenciye kazandırılacak becerinin sürekliliğinin nasıl kazandırılacağı saptanmalıdır.

 

Öğrenilecek olan beceriye zarar veren ve istenmeyen davranışları göz ardı edilir.


Yanıt Açıklaması:

Pek çok nedenden dolayı zihinsel sınırlılığı olan bireylerin ev içi günlük yaşam becerilerini kazanmaları gecikebilir. Bunlardan bazıları büyük kas becerilerindeki yetersizlikler (kol ve bacak kaslarındaki), görme yetersizliği, el-göz koordinasyonunda yetersizlik ve el becerilerindeki yetersizliktir. Bir öğrenci; görsel dikkat, hareketleri taklit, basit emir ve cümleleri anlama gibi temel bilişsel becerilerin bazılarını öğrenmemişse bu durumda öğrencinin ev içi günlük yaşam becerilerini kazanması gecikebilir. Bazı araştırmacılar, günlük yaşam becerilerinin öğretimine başlamadan önce taklit etme ve dikkat süresini artırma üzerinde çalışılmasının daha uygun olacağını belirtirken diğer araştırmacılar da bu becerilerin günlük yaşam becerilerinin öğretimi ile aynı anda kazandırılabileceğini savunmaktadır. • Öğretmenin amaçları gerçekleştirmede kullanacağı beceri, işlem süreci ve kullanımı belirlenmelidir. • Öğretim ortamı ve kullanılacak araç gereç- ler belirlenmelidir. • Öğretimin günün hangi zamanlarında yapılacağı belirlenmelidir. • Çocuk için etkili pekiştireç: Etkili pekiştireçler belirlemede aileyle görüşülerek çocuğun nelerden hoşlandığı belirlenebilir ya da çocuğun hoşlandığı şeyler kendisine sorularak bulunabilir. • Öğretim süreci: Becerinin özelliği ve çocuğun var olan dikkat süresi göz önüne alınarak belirlenir. • Öğrenilecek olan beceriye zarar veren ve istenmeyen davranışların azaltılmasında kullanılacak işlem süreçleri saptanmalıdır. • Öğrenciye kazandırılacak becerinin sürekliliğinin nasıl kazandırılacağı saptanmalıdır. • Öğrenciye kazandırılan becerinin başka kişi, araç ve ortamlara nasıl genelleştirileceği öğretime başlamadan önce belirlenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum