Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #354485
Aşağıdakilerden hangisi yardımcı teknolojik ürünlerin dezavantajlarından biri değildir?
Gizlilik ihlali. |
Engelli bireyin teknoloji kullanımı konusundaki isteksizliği. |
Tüm teknolojik ürünler kolayca kullanılmaktadır. |
Gerilemelere neden olabilmektedir. |
Bireyin geçmişine bağlı olması, yeni teknolojiye karşı uyum güçlüğü. |
Teknolojik gelişmeler, insanlık için birçok avantaj sağlamakla birlikte dezavantajları da bulunmaktadır. Yardımcı teknolojik ürünlerin en belirgin dezavantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Gizlilik ihlali. Bazı yardımcı teknolojik ürünler, bireyin gizliliğini ortadan kaldırabilir. Bireye yardım eden personelin engelli birey ile ilgili bilgilere erişim hakkına izin verir. Bu da engelli birey açısından istenmeyen
bir durumdur.
Engelli bireyin teknoloji kullanımı konusundaki isteksizliği. Bazı engelli bireyler, yardımcı teknolojik ürünlerin kullanımının gereksiz olduğunu düşünebilmektedir. Teknolojik gelişmeler çoğu zaman, insan etkileşimi nedeniyle birçok avantaj sağlamakla
birlikte, bu durum aynı zamanda, dezavantaj da olabilmektedir. Teknolojik ürünler bazı durumlarda bireyin insan etkileşimlerini ve toplumsal katılımlarını azaltmasına ve daha çok sosyal izolasyon yaşamasına neden olabilir. Son yıllarda, rehabilitasyon amacıyla da kullanılan sanal gerçeklik uygulamaları bunlara verilebilecek örneklerden birisidir. Sanal rehabilitasyon, sağlık alanında maliyet etkin programların elde edilmesi ve bireye sağladığı yararların ötesinde aynı zamanda, makine-insan etkileşimi ile insan-insan etkileşimini azaltabilen bir faktör hâline gelmiştir. Bu durum, bireylerin sosyal izolasyon yaşamalarında önemli bir unsur olarak nitelendirilmektedir.
Gerilemelere neden olabilmektedir. Yardımcı teknolojik ürünler, bazı durumlarda bireyin fizyoterapi rehabilitasyon programlarına katılımını azaltabilmekte, bu da engelliliğin artışı ile birlikte gerilemelere neden olabilmektedir. Örneğin; fiziksel engelli birey, tekerlekli sandalye ile toplumsal katılımlarını gerçekleştirebilmektedir. Toplumsal katılımını bir şekilde gerçekleştirebilen birey, devam etmesi gereken tedavi programlarını aksatabilmektedir. .ünkü, bireyin sorununa
özgü gelişebilecek diğer sağlık sorunları ve komplikasyonlar (bası yaraları, eklem limitasyonları, kas kısalıkları, solunum problemleri gibi) gelişebilmektedir. Böyle durumlarda, bireylere yardımcı cihaz kullanım amaçlarının nedenleri anlaşılır bir şekilde açıklanmalı, diğer tedavi programlarına devamlılık konusunda da özverili olmaları ifade edilmelidir.
Bireyin geçmişine bağlı olması, yeni teknolojiye karşı uyum gü.lüğü. Birey, teknolojik gelişmeleri desteklemiyor olabilir. Eski alışkanlıklarını sürdürmek isteyebilir.
Yaşanabilen teknolojik sorunlar cihazın kullanımına engel olabilmektedir. Cihazın kullanımı sırasında cihazdan kaynaklı aksaklıklar cihazın efektif kullanımına engel olabilir.
Sigorta kurumlarının teknolojik cihazların masraflarını karşılamaması. Özellikle orta ve yüksek teknolojili ürünlerle ilgili sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Alım gücü olmayan bireyler açısından problem yaratan bir faktördür.
Yaşanan gü.lükler. Bazı teknolojik ürünlerin kullanımı oldukça zor ve kompleks olabilmektedir. Bu durum, bireyi fizyolojik olarak olumsuz etkileyebilmekte ve daha sonrasında hüsrana uğratabilmektedir.
Bazen teknolojik ürünü kullanım becerisini kazanabilmek uzun zaman alabilmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum