Temel Bakım ve Rehabilitasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #348907

1,5 yaşındaki engelli bireyin giyinme sürecinde yeterli olup olmadığı aşağıdakilerden hangisine göre değerlendirilmelidir?


Önden ilikli olmayan montunu çı­karabilmek

Yardımla kafasından geçirilerek giyilen üst kıyafetleri giyebilmek.

Kendi kendine kazaklarını çıkara­bilmek.

Ayakkabıda ve kapüşonlu kıyafetlerde bağcıkları bağlayabilmek

Kıyafetlerini tutabilmek (çorap, eldi­ven vb.); bacakları ile kıyafetini itebilmek.


Yanıt Açıklaması:

Gelişimsel süreçler aşağıdaki gibi izlenir.

1-1.5 yaş, kıyafetlerini tutabilir (çorap, eldi­ven vb.); bacakları ile kıyafetini itebilir.  

2-2,5 yaş, önden ilikli olmayan montunu çı­karabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, pantolo­nu çıkarılırken yardım edebilir, kafasından giydiği üst giysinin kolunu bulabilir. Beli lastikli pantolon ve alt kıyafetlerini çıkarabi­lir, tişört ve ceket gibi hafif kıyafetleri kendi­si çıkarabilir, çorapları giydirilirken yardım edebilir, büyük düğmeleri ilikleyebilir.

3-3,5 yaş, yardımla kafasından geçirilerek giyilen üst kıyafetleri giyebilir, bağcıksız ayakkabıları giyebilir (yanlış ayağa geçir­se de), çoraplarını giyebilir (topuk çizgisi doğru yerleşmeyebilir), fermuarlı mont ya da ceketin fermuarını yukarı aşağı çekebi­lir (fermuar kenarlarını ayırma ve biraraya getirmeyi yapamaz), üst giysileri kafasından çıkaramaz, büyük düğmeleri ilikleyebilir. Bu yaş döneminin sonlarına doğru fermu- arlı kıyafetleri açabilir ve fermuar uçlarını birbirinden ayırabilir, iliklediği düğme sa­yısı artar, eldiven giyebilir, emniyet kemeri ve ayakkabılarının bağcıklarını açabilir, bot giyebilir ve gözetimle kıyafetlerini giyebilir (kıyafetin önü ve arkasını ayırt edemez).

4-4,5 yaş, kendi kendine kazaklarını çıkara­bilir, emniyet kemerini ya da ayakkabılarını bağlayabilir, fermuarlı kıyafetlerde fermuarı takıp kapatabilir, çoraplarını düzgünce giye­bilir, bağcıklı ayakkabıları giyebilir (bağcık­ların bağlanması için yardıma ihtiyacı var), kıyafetlerin önü ve arkasını ayırt edebilir.

5-5,5 yaş, kazaklarını rahatlıkla giyer ve çıkarır, düğmeleri rahatlıkla ilikler ve açar, ayakkabı bağlarını geçirebilir, kendi ken­dine giyinir, arkada yerleşik fermuarları kapatabilir.

6 yaş, ayakkabıyı bağlayabilir, kapüşonlu kıyafetlerde bağcıkları bağlayabilir, düğme­leri kapatabilir, çıtçıtlı kıyafetleri kapatabi­lir, hava durumuna uygun kıyafetleri seçe­bilir, yapılması planlanan aktiviteye uygun kıyafet seçebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum