Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1232147

Halk arasında “zengin” veya “padişah” hastalığı olarak, geçmişte, bazı padişahların bu hastalığı nedeniyle vefat etmesi nedeniyle “padişah hastalığı” olarak bilinen sıklıkla,
yeme-içme alışkanlığına bağlı gelişebilen bir hastalık olmakla birlikte, normalde, sağlıklı bir vücutta, vücuttan atılması gereken maddeler ürik aside dönüştürülerek vücuttan uzaklaştıran hastalık aşağıdakilerden hangisidir?


Gut

Osteoatrit

Romatoid artrit

Seksüel fonksiyon bozuklukları

Obezite


Yanıt Açıklaması:

Gut: Gut hastalığı, halk arasında “zengin” veya “padişah” hastalığı olarak da bilinir. Geçmişte, bazı padişahların gut hastalığı nedeniyle vefat etmesi nedeniyle “padişah hastalığı” olarak bilinir. Sıklıkla, yeme-içme alışkanlığına bağlı gelişebilen bir hastalık olmakla birlikte, tek sebep bu değildir. Normalde, sağlıklı bir vücutta, vücuttan atılması gereken maddeler ürik aside dönüştürülerek vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Özellikle, protein fazlasının vücuttan atılım yöntemi olan ürik asidin vücuttan uzaklaştırılmasında problem yaşanması, ürik asidin kandaki oranının artmasına ve daha sonra eklemlerde birikerek iltihaplanmaya neden olmasına vesile olur. Bu durum, gut hastalığı olarak adlandırılır. Aşırı ürik asit eklemler dışında böbreklerde de birikmektedir. Böbreklerde birikmesi, böbrek taş oluşumuna veya iltihaplanmalara neden olmaktadır. Proteinden zengin besinlerin sık sık tüketilmesi, hastalığın önemli nedenlerindendir. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum