Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1151712

Lazer ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Düşük yoğunluklu lazer uygulamaları 10-15 dakika, probleme bağlı olarak 8-10 seans uygulanabilir.

Düşük yoğunluklu lazer uygulamalarında kronik ağrıda düşük frekans değerleri kullanılmalıdır.

Düşük yoğunluklu lazer uygulamaları biyolojik yanıtları, enflamasyonu ve ağrıyı azaltıcı özellikleri sayesinde pek çok ağrılı kemik kas-eklem patolojilerinde kısa sürede etkili iyileşme sağlamaktadır.

Fizik tedavide kullanılan lazer uygulamaları düşük yoğunlukludur.

Elektromanyetik spektrumda 600-1000 nm dalga boyuna sahip radyant enerjidir.


Yanıt Açıklaması:

Lazer
Lazer, radyasyonun uyarılması ile kuvvetlendirilmiş ışınlardır. Elektromanyetik spektrumda 600-1000 nm dalga boyuna sahip radyant enerjidir (Şekil 4.20). Fizik tedavide kullanılan lazer uygulamaları düşük yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu lazer olmak üzere ikiye ayrılır.

Düşük Yoğunluklu Lazer Tedavisi
Düşük yoğunluklu lazer tedavisinin gücü 500 mW’tan azdır ve 35 mJ/cm2’den daha düşük dozajlarda kullanılır. Termal etkisi olmadığı için soğuk yumuşak lazer olarak da adlandırılır. Klinikte yara iyileşmesi, kemik iyileşmesi ve yumuşak doku iyileşmesini arttırmak ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Fizyoterapide en sık helyum neon, galyum arsenid veya galyum alüminyum arsenid lazer ışınları kullanılmaktadır. Lazer tedavisi akut durumlarda 0.05-1 J/cm2; kronik durumlarda 30-40 J/cm2 dozajında verilebilir. Akut ağrıda düşük frekans değerlerinde lazer uygulaması daha etkilidir. Kronik ağrıda ise yüksek frekans değerleri kullanılmalıdır.
Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi
Yüksek yoğunluklu lazerler yüksek güçte (1-3 kW), yüksek şiddette (15000 W/cm2 ve üzeri), düşük frekanslı ve geçiş süresi kısa olan lazerlerdir. Diğer lazerlere göre en önemli özelliği derin dokulara (3-4 cm) etki edebilmesidir. Derin dokularda fotomekanik etkiler meydana getirerek ağrıyı ve ödemi azaltır, mikro dolaşımı ve doku iyileşmesini artırır. Biyolojik yanıtları, enflamasyonu ve ağrıyı azaltıcı özellikleri sayesinde pek çok ağrılı kemikkas-eklem patolojilerinde kısa sürede etkili iyileşme sağlamaktadır. Yüksek yoğunluklu lazerler 10-15 dakika, probleme bağlı olarak 8-10 seans uygulanabilir. Uygulama ağrısızdır, ısı birikimine yol açmadan güvenli tedavi sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum