Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #1270957

I. İlk yaralanmanın şiddeti iyileşme olup olmayacağı hakkında bilgi verebilmektedir. Her ne kadar yaralanma şiddetini ölçebilecek bir yöntem olmasa da benzer yaralanmalı hastalarda meydana gelen gelişmeler referans olarak kabul edilmektedir.

II. Kısmi yaralanmalarda iyileşme şansı tam yaralanmalardan daha iyidir. Fakat yine de kısmi yaralanmalarda iyileşme garantisi kesin değildir.

III. Yaralanma sonrası ilk günler ve ilk ha ta içerisinde iyileşme gösteren hastalarda fonksiyonel kazanımlar çok daha fazladır. Zamanla iyileşme göstermeyen veya çok az iyileşme gösteren hastalarda, fonksiyonel kazanımlar oldukça azdır veya hiç olmaz.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri omurilik yaralanma sonrası iyileşme sürecini etkileyecek durumlar için doğru ifadelerdir?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I, II ve III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Yaralanma sonrası iyileşme sürecini etkileyebi- len faktörler;

• İlk yaralanmanın şiddeti iyileşme olup olmayacağı hakkında bilgi verebilmektedir. Her ne kadar yaralanma şiddetini ölçebilecek bir yöntem olmasa da benzer yaralanmalı hastalarda meydana gelen gelişmeler referans olarak kabul edilmektedir

Kısmi yaralanmalarda iyileşme şansı tamyaralanmalardan daha iyidir. Fakat yine de kısmi yaralanmalarda iyileşme garantisi kesin değildir.

• Yaralanma sonrası ilk günler ve ilk hafta içerisinde iyileşme gösteren hastalarda fonksiyonel kazanımlar çok daha fazladır. Zamanla iyileşme göstermeyen veya çok az iyileşme gösteren hastalarda, fonksiyonel kazanımlar oldukça azdır veya hiç olmaz.

• Rehabilitasyon süreci her ne kadar iyileşmeyihızlandırmak için yapılsa da iyileşme derecesi- ni belirlemede önemli bir kriter değildir. Uy- gulanan rehabilitasyonun amacı, gelişebilecek ikincil sorunların önlenmesi, var olan beceri ve fonksiyonların devam ettirilmesi ve gelişti- rilmesi, hastanın kendine bakım aktivitelerini arttırmak ve bağımsızlığını kazandırmak, mobilite becerilerini kazandırmak ve geliştirmek, hasta ve yakınlarının eğitimini sağlamaktır. Temel amaç, hastanın fonksiyonları geri kazanılana kadar (iyileşme olana kadar) hastanın iyilik ha^linin sürdürülmesi ve korunmasıdır.

Doğru seçenek D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum