Temel Bilgi Teknolojileri 1 Deneme Sınavı Sorusu #1222081

Arama motorlarında daha detaylı aramalar yapabilmek ve amacınıza uygun sonuçlara ulaşmak için bazı özel karakterleri ve kelimeleri kullanırız. Örneğin öğretmenlik mesleği ve tutum kelimelerini kullanarak bu üç kelimenin de geçtiği siteleri sorgulamak için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


öğretmenlik mesleği+tutum

öğretmenlik mesleği + tutum

“öğretmenlik mesleği  tutum”

öğretmenlik mesleği AND tutum

öğretmenlik mesleği OR tutum


Yanıt Açıklaması:
  1. Bir kelimenin veya sitenin önüne tire (-) eklediğinizde o kelimeyi veya siteyi içeren sonuçlar hariç tutulur. Örneğin Açıköğretim -forum biçiminde sorgulama yaptığımızda içinde forum kelimesi geçen siteler hariç tutularak sonuçlar listelenecektir.
  2. Bir kelimenin veya sitenin önüne tire (+) eklediğinizde o kelimeyi veya siteyi içeren sonuçlar dâhil edilir. Örneğin Açıköğretim+Anadolu biçiminde sorgulama yaptığımızda içinde her iki kelimenin de geçtiği siteler listelenir.
  3. Bir kelimeyi veya kelime öbeğini tırnak içinde (“) yazdığınızda, sonuçlarda yalnızca aynı kelimeyi aynı sırada, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar sıralanır. Bu yöntemi yalnızca tam olarak bir kelimeyi veya kelime öbeğini aradığınızda kullanmanız gerekir. Örnek: “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınavları”
  4. Bilinmeyen terimler için bir yer tutucu olarak yıldız işareti (*) ekleyebilirsiniz. Kelime öbeklerinin varyasyonlarını bulmak veya bir kelime öbeğinin ortasındaki kelimeleri hatırlamak için tırnak işaretleriyle kullanabilirsiniz. Örnek: Anadolu * AÖF * Eskişehir
  5. AND veya & ile tüm terimleri veya tümcecikleri içeren web sayfalarını bulabilirsiniz.
  6. NOT veya – ile bir terim veya tümceciği içeren web sayfalarını dışlayabilirsiniz.
  7. OR veya | ile terimlerden veya sözcük gruplarından herhangi birini içeren web sayfalarını bulabilirsiniz.
Yorumlar
  • 0 Yorum