Temel Ceza Muhakemesi Hukuku Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #960767

Ceza muhakemesi hukukunun ortak terimlerinden Soruşturma ve kovuşturma hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Suç şüphesinin yetkili makamlarca öğrenilmesi ile başlayan ve iddianamenin kabulü ile son bulan evreye “kovuşturma” adı verilir.

Soruşturma evresi, suç şüphesinin yetkili makamlarca öğrenilmesi ile başlar ve yalnızca iddianamenin reddi kararının verilmesi ile sona erer.

CMK, “yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden” itibaren soruşturmanın başladığını kabul etmektedir. Yetkili merciler ise, CMK’ya göre yalnızca Cumhuriyet savcılığıdır.

Valilik, kaymakamlık, mahkeme gibi başka mercilere de suç bildiriminde bulunulabilir. Fakat bu makamlara yapılan bildirimle soruşturma evresi henüz başlamaz. Bu makamların, durumu derhal Cumhuriyet savcılığına bildirmeleri gerekmektedir.

Kovuşturma evresini yöneten, cumhuriyet savcısıdır.


Yanıt Açıklaması:

Suç şüphesinin yetkili makamlarca öğrenilmesi ile başlayan ve iddianamenin kabulü ile son bulan evreye “soruşturma” adı verilir.

Soruşturma evresi, suç şüphesinin yetkili ma- kamlarca öğrenilmesi ile başlar ve iddianamenin kabulü kararının verilmesi ile sona erer.

CMK, “yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden” itibaren soruşturmanın başladığını kabul etmektedir. Yetkili merciler ise, CMK’nın 158. maddesinin 1. fıkrasındaCumhuriyet savcılığı ve kolluk olarak gösterilmiştir.

SORUS¸TURMA EVRESİNİ YO¨NETEN, CUMHURİYET SAVCISIDIR

Yorumlar
  • 0 Yorum