Temel Fotoğrafçılık Deneme Sınavı Sorusu #858934

Aşağıdakilerden hangisi DSLR fototoğraf makinelerinde beyaz ayarı menüsünde karşınıza çıkacak olan ayarlamalardan biri değildir? 


Gün ışığı modu

Gölge modu

Psikolojik renk modu

Bulutlu gökyüzü Modu

Flüorasan ışık modu


Yanıt Açıklaması:

Aşağıda DSLR fototoğraf makinelerinde beyaz ayarı menüsünde karşınıza çıkacak olan ayarlamaların açıklaması verilmektedir.

AWB: Otomatik olarak 4.000 ve 8.000 Kelvin arasındaki uygun değeri belirler ve beyazı düzeltmeye çalışır.

Gün ışığı modu: 5500 Kelvin değerini uygular. Fakat günün farklı saatlerinde ışığın ısısı değiştiği için fotoğraflarda kimi zaman çok sıcak altın rengi bir tonlama olabilir. Bu durum istenmiyorsa gün ışığı modu hatalı bir tercih olacaktır.

Gölge modu: 8000 Kelvin ile fotoğraflara sıcak bir görüntü katacaktır.

Bulutlu gökyüzü Modu: 6000 Kelvinlik bir değerle ayarlama yapar. Gölge moduna göre az da olsa fotoğraflarınıza sıcak bir etki katacaktır.

Flüorasan ışık modu: Bu ışık türü yeşil dalga boyundadır. Bu mod ile yeşil tonun baskınlığı kırılacaktır.

Tungsten ışık modu: 3200 Kelvin değerini verir. Tungsten ve ev içinde kullanılan ampüllerin sıcak etkisini kırmak ve soğuk bir etki yaratmak için tercih edilebilir.

Flaş ışığı modu: Flaşlı çekimlerde beyaz dengesini sağlamak için bu mod tercih edilmelidir. 5500 Kelvin değeri verir. Elektronik flaşlardaki ışık gün ışığına benzer bir ısıya sahiptir. Bu mod flaş ışığının beyaz dengesini sağladığı gibi flaş ışık dışında diğer ışık ortamlarında rengi sıcaklaştırmak için de kullanılmaktadır.

Manuel mod: Pek çok DSLR fotoğraf makinesinde bu mod bulunmaktadır. Manuel mod ile fotoğrafçı kendi istediği Kelvin değerini verebilir. Psikolojik renk modu diye adlandırılan bir ayar bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum