Temel Gerontoloji Deneme Sınavı Sorusu #1257225

I. Geriatrik rehabilitasyon yaşlılarda fizyolojik kayba veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin önlenmesi, geciktirilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tamamıdır.

II. Geriatrik Rehabilitasyonun kişiye özgü olması önemlidir.

Geriatrik rehabilitasyon ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?


Geriatrik rehabilitasyon yaşlılarda fizyolojik kayba veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin önlenmesi, geciktirilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tamamıdır.

Geriatik rehabilitasyon için kişi önce fonksiyonel olarak, daha sonra fizyolojik, sosyal, ekonomik, bilişsel, kültürel ve sosyal olarak değerlendirilmelidir

Geriatik rehabilitasyon genelde bütün yaşlılar için benzer özellikler taşır. 

Yaşlı için oluşturulan program yalnızca hastalıkların tedavisi ile ilgili değil bireyin tüm ihtiyaçlarını kapsar.

Rehabilitasyonun uygulandığı başlıca yerler olarak hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özelleşmiş bakımevleri, huzurevleri, klinikler, hastanelerin poliklinik hizmetleri ve ev ortamlarının olduğu görülmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Geriatrik rehabilitasyon yaşlılarda fizyolojik kayba veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin önlenmesi, geciktirilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tamamıdır. Burada hedef, ekonomik ve etkin bir şekilde yaşlıda yaşam kalitesini artırmaktır. Geriatrik Rehabilitasyonun kişiye özgü olması önemlidir. Bunun için kişi önce fonksiyonel olarak, daha sonra fizyolojik, sosyal, ekonomik, bilişsel, kültürel ve sosyal olarak değerlendirilmelidir. Bu ilkeler doğrultusunda yaşlının sağlık durumunun yanı sıra sosyal ve ekonomik durumu değerlendirilir. Yaşlı için bir rehabilitasyon programı oluşturulur. Bu program yalnızca hastalıkların tedavisi ile ilgili değil bireyin tüm ihtiyaçlarını kapsar. Rehabilitasyonun uygulandığı başlıca yerler olarak hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özelleşmiş bakımevleri, huzurevleri, klinikler, hastanelerin poliklinik hizmetleri ve ev ortamlarının olduğu görülmektedir. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 1 Yorum
  • Zilan 4.11.2021 15:35:25

    Hangisi söylenemez olacaktı soruda