Temel İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1056638

Aşağıdakilerden hangisi hukukta bir meslek olarak kabul edilen “Memurluk” mesleği için yanlıştır?


Memurlar mesleklerini yaparlarken tarafsız olmak zorundadırlar.

Memurlar mesleklerini önceden belirlenmiş olarak ve idareye karşı yaparlar

Memurlar mesleklerini siyasi iktidardan bağımsız olarak yaparlar.

Memurlar mesleklerini, nitelikleri, görev ve yetkileri, hakları, yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve tüm özlük hakları kanunla düzenlenmiş olarak yaparlar.

Memurlar mesleklerini bir yetenek gerektirmeden ve belli bir derecesi olmayan süreklilik ile çalışan bir yapı içinde yaparlar.


Yanıt Açıklaması:

Hukukumuzda memurluk, bilgi düzeyi (diploma) ve yeteneğe göre belli bir dereceden ve kademeden girilebilen, sonra da derece derece, kademe kademe yükselme imkanının olduğu bir “meslek” olarak kabul edilmektedir  Memurlar siyasi iktidarlardan bağımsız olarak görev yaparlar. Siyasi iktidarlar değişse bile, memurlar görev yapmaya devam ederler. Yani güvenceli bir statüde görev yaparlar. Memurlar görevlerini yaparken tarafsız olmak zorundadırlar. Bu nedenle memurların siyasi faaliyette bulunmaları yasaklanmıştır. Memurların idare karşısındaki durumu, önceden kanunlarla belirlenmiş olmasıdır. Anayasanın 128. maddesinde “memurların nitelikleri, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir” hükmü, memurların hukuki statülerinin kanuniliği ilkesini ifade etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum