Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #755202

Solunum yolu hastalıklarının en sık görülen belirtilerden biri öksürüktür. Öksürük, solunum yollarına dışarıdan giren yabancı cisimleri veya içeride oluşan bronş salgısını, balgamı ve kanı dışarı atmaya yarayan bir reflekstir. Öksürüğün şiddetini ve sıklığını azaltan ilaçlara antitusif, solunum yollarında birikmiş olan balgamın öksürük ile dışarı atılmasını kolaylaştıran ilaçlara ekspektoran ve solunum yollarında birikmiş olan balgamı çözen ilaçlara da mukolitik ilaçlar adı verilir.

Aşağıdaki ilaçlardan hangisi mukolitik ilaçlara örnek olarak verilebilir?


Kodein

Salmeterol

Salbutamol

Formoterol

Tulobuterol


Yanıt Açıklaması:

Kodein, levodropropizin, oksolamin butamirat, izoaminil, karbetapentan, dekstrometorfan ve dionin antitusif, gayafenesin, potasyum gayakolsülfonat ve glisiretinik asit ekspektoran, asetilsistein, erdostein, karbosistein, bromheksin ve ambroksol ise mukolitik ilaçlara örnek olarak verilebilir.

Salbutamol, salmeterol, formoterol, tulobuterol, teofilin, aminofilin, difilin, doksofilin, izoprenalin, ipratropyum, protokilol gibi bronkodilatör ilaçlardan, hidrokortizon, prednizolon, beklometazon, triamsinolon, mometazon, budesonid, siklesonid, flunisolid, flutikazon, deflazakort gibi kortikosteroid’lerden astım tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazılarıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum