Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #909368

  1. Tür farkı
  2. Yetiştirme koşulları
  3. Üretim yöntemi
  4. Saklama koşulları
  5. İsim ve bitki karışıklıkları
  6. Kalite ve güvenlik

Bitkisel drog, bitkisel ilacın temelini oluşturur ve doğal ürünlerde farmasötik kalitenin teminatını sağlar. Bu yönüyle yukarıdakilerden hangileri ot gibi her bitki veya bitkisel ürünün “drog”, yani ilaç olarak değerlendirilememe nedenleridir?


I, II, III, IV

I, III, V

I, II, III, IV, V, VI

II, IV, VI

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Bitkisel droglar botanik teşhis ve tayin sonucunda, Latince olarak ikili isimlendirme sistemine göre yani önce cins, sonra tür, varsa varyete ve en son olarak da otör yazılarak geçerli bilimsel isimleriyle tanımlanırlar. Botanik bilimi, evrensel olarak Latince ile halk arasında papatya, kekik, nane, haşhaş bitkisi vb. isimler ile tanınan

bitkilerin tam olarak ayrılmasını sağlar ve sırasıyla Matricaria recutita L., Origanum onites L., Mentha piperita L. Papaver sominferum L. olarak morfolojik, mikroskopik, genetik vb. yöntemlerle tanımlar. Karışıklıkları önlemek amacıyla, drog olarak kullanılması gereken bitkiler farmakopelerde, monograflarda LATİNCE olarak isimlendirilip tanımlanırlar. Drogların elde edildiği bitkilerin Latince bilimsel adlarıyla tanımlanması gerekliliği farklı bitkiler için farklı bölgelerde, farklı yerel isimlerin kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek karışıklıkların da önüne geçmek açısından çok önemlidir. Bir bitki farklı yörelerde, kültürlerde çok farklı yöresel isimlerle bilindiği gibi, farklı bitkiler için farklı bölgelerde aynı yöresel isimler de kullanılabilmektedir. Bu karmaşa durumu; bazen ciddi yanılmalara, yanlış anlaşılmalara ve buna bağlı olarak zehirlenme dahil bir çok olumsuz durumlara yol açabilir. Örneğin; Origanum, Thymus, Satureja, Coridothymus, Satureja vb. türleri halk arasında genel olarak kekik olarak bilinmektedir. Bitkilerin farklı gelişim aşamaları ise tanımlanmalarında zorluk oluşturabilir. Örneğin, Papaveraceae familyasından Papaver sp.L. bitkisi, botanik açıdan en doğru şekliyle çiçeklenme aşamasında tayin edilir. Tohum aşaması bu bitki için karakteristik olmasına rağmen, bu; diğer bitkiler için farklı ve aynı şekilde karakteristik olmayabilir; tayinleri çiçek aşamasının dışında oldukça zor olabilir. Bitkisel droglar ile sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için öncelikle bitkisel materyalin botanik olarak doğru olduğundan emin olunması gerekir. Benzer veya o familyanın diğer türleri veya varyeteleri, aksi belirtilmedikçe muadil olarak kabul edilmez; yerine kullanılmaz.

Morfolojik olarak birbirine çok benzer bitkiler, farklı kimyasal bileşikler taşımaları nedeniyle farklı etkilere sahip olacaktır. Hatta bazen bu etkiler; toksik etkiler olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma en çarpıcı örneklerden bir tanesi, Matricaria recutita L. [sinonim: Chamomilla recutita (L.) Rausch.] – Tıbbi papatya ya da Mayıs papatyası olarak bilinen tür yerine karaciğer üzerine toksik etkisi bulunan Senecio türlerinin kullanılmasıdır. Oysa ki Mayıs papatyası tıbbi değeri yüksek, yan etki gösterme ihtimali oldukça düşük, çok eskiden beri kullanılan güvenli bir bitkidir. Özellikle çay şeklinde, dâhilen sindirim ve solunum sistemi rahatsızlıklarında haricen ise cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yapılan birçok araştırmada, özellikle aktarlarda papatya olarak satılan bitkilerin hiçbirinin Mayıs papatyası olmadığı tespit edilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum