Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #1027414

Aşağıdakilerden hangisi pediatrik ve erişkin hastalarda ilaçların kullanımının farklı olma sebeplerinden birisi değildir? 


Pediatrik hastalarda gözlenen farmakokinetik ve farmakodinamik farklılıklar

Pediatrik hastalarda, bazı hastalıkların görülme sıklığının, hastalıkların belirtilerinin, şiddetinin, hastaların tedaviye olan gereksinimlerinin ve tedaviye verdikleri yanıtların erişkinlerden farklı olabilmesi. 

Doz hesaplama hatalarının ciddi toksisite sorunlarına yol açabilmesi. 

Tedaviyi bütün faktörleri dikkate alarak yönetebilecek hekim sayısının azlığı. 

Bu hastalarda her farmasötik şeklin kullanılabiliyor olması. 


Yanıt Açıklaması:

Pediatrik hastalarda ilaçların kullanımı erişkinlerinkinden farklıdır. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir: Pediatrik hastalarda gözlenen farmakokinetik ve farmakodinamik farklılıklar. Pediatrik hastalarda, bazı hastalıkların görülme sıklığının, hastalıkların belirtilerinin, şiddetinin, hastaların tedaviye olan gereksinimlerinin ve tedaviye verdikleri yanıtların erişkinlerden farklı olabilmesi. Klinik verilerin az olması. Bu hastalarda her farmasötik şeklin kullanılamaması. Karşıt olaylara ilişkin bilgilerin sınırlı olması. Doz hesaplama hatalarının ciddi toksisite sorunlarına yol açabilmesi. Uyunç sorunu yaşanması. Endikasyon dışı ilaç kullanımının yaygın olması. Kronik ilaç tedavilerinde yaşa bağlı geçiş dönemlerinde doz ayarlama sorunları. Tedaviyi bütün faktörleri dikkate alarak yönetebilecek hekim sayısının azlığı. Sağlık personeline bu konuda verilen eğitimlerin yetersizliği.

Yorumlar
  • 0 Yorum