Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı Deneme Sınavı Sorusu #909586

“Kereviz, Ayıüzümü, Kadıntuzluğu, Karamuk, Çiğdem, Safran, Deniz üzümü, Meyan, Peru çayı, Adi ardıç, Çemen otu, Isırgan, Zencefil, Sarımsak, İskenderiye ve Hindistan sinameki, Sarı kantaron, Maydanoz” gibi bitkisel ürünler hangi durumlarda kullanılması tavsiye edilmez?


Hamilelikte ve yaşlı olanlar

Migren hastaları

Sinüzit hastaları

Sedef Hastalığı olanlar

Mide rahatsızlığı olanlar


Yanıt Açıklaması:

“Kereviz, Ayıüzümü, Kadıntuzluğu, Karamuk, Çiğdem, Safran, Deniz üzümü, Meyan, Peru çayı, Adi ardıç, Çemen otu, Isırgan, Zencefil, Sarımsak, İskenderiye ve Hindistan sinameki, Sarı kantaron, Maydanoz” gibi bitkisel ürünler hamilelik ve emzirme döneminde güvenliği kanıtlanamamış olduğundan bu dönemlerde kullanımı tavsiye edilmez. Bu konuda sürekli güncellemeler olduğu için dikkatle takip edilmelidir. Özellikle yüksek dozda kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Diğer taraftan günlük beslenme amaçlı kullanılan çok sayıda baharat ya da sebze fazla miktarlarda tüketildiği takdirde rahim hareketlerini arttırarak düşük riskine neden olabilmektedir. Örneğin; yemeklerde, salatalarda ya da çay olarak tüketilen maydanoz yapraklarında bulunan apiol denilen madde düşük riskine neden olabilen bir maddedir. Hamilelikte yaşanan sabah bulantılarının önlenmesinde zencefil kullanımı oldukça yaygındır. Uygun dozlarda kullanıldığı takdirde zencefilin etkinliği ve güvenliği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Ancak 1 gramın üzerinde kullanılması rahim hareketlerinin artmasına, dolayısıyla düşük riskine yol açabileceği bildirilmektedir.

Aynı şekilde yaşlılar ve çocuklarda bitkisel ürün kullanımına dikkat edilmelidir.

İleri yaş grubunda vücutta meydana gelen değişiklikler, organların işlevlerinin aksamasına ve buna bağlı olarak kronik hastalıkların artmasına neden olur. Bunun yanısıra akut hastalıklar da daha sık görülür. İleri yaşla birlikte hem akut hem de kronik hastalıkların artmasıyla yaşlı insanların çok sayıda ilacı, ayna anda kullanması gerekebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum