Temel İlk Yardım Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #922616

Aşağıda "nabız" ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Nabızın oluşma nedeni kalbin kasılması sırasında atardamara fırlatmış olduğu kanın damara yaptığı basınçtır.

Dolaşımın varlığı bedende birçok noktada bulunan atardamarlar üzerinden nabız sesinin parmaklarla hissedilmesiyle anlaşılır. 

Bebeklerde nabız dirsek üstündeki kol atardamarından, çocuklarda ve yetişkinlerde ise boynun her iki yanında bulunan şah damarından ölçülür.

Yetişkinlerde otururken dakikadaki nabız sayısı 150-200'dür.

Çocuklarda dakika atım sayısı normalde 100 dolayındadır ve yaşlılıkta azalır.


Yanıt Açıklaması:

Bedende herhangi bir atardamar üzerinden kalp atımlarının hissedilmesine nabız denir. Nabızın oluşma nedeni kalbin kasılması sırasında atardamara fırlatmış olduğu kanın damara yaptığı basınçtır. Dolaşımın varlığı bedende birçok noktada bulunan atardamarlar üzerinden nabız sesinin parmaklarla hissedilmesiyle anlaşılır. Bebeklerde nabız dirsek üstündeki kol atardamarından, çocuklarda ve yetişkinlerde ise boynun her iki yanında bulunan şah damarından ölçülür. Çocuklarda dakika atım sayısı normalde 100 dolayındadır ve yaşlılıkta azalır. İlkyardımcı için önemli olan nabız sesinin varlığı, yokluğu, şiddeti ve sayısıdır. Dinlenim durumundayken kalp dakikada ortalama 70 kere (yetişkinlerde 60-100 arası) atarken hızlı koştuğumuzda atım sayısı 150-200’e kadar çıkabilir. Otururken dakikada 60 ile 80 arasında atıyor olması normal kabul edilir. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum