Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1202669

I.Önleyici rejimlerde hürriyetlerin kullanılması, sınırlarının aşılmasını veya kötüye kullanılmayı engellemek amacıyla önceden bazı kayıtlar altına sokulmaktadır.

II.Hürriyetlerin kötüye kullanılması ve sınırlarının aşılması fiillerinin, iş işten geçtikten sonra cezalandırılması yerine, bu tür kullanımların önceden önüne geçilmesi amaçlanan rejimde, hürriyet ancak idarenin rızasıyla kullanılabilir.

III.Kural olarak hürriyetin kullanılması, önceden bir izin almayı gerektirdiği için, önleyici rejimlerin, hürriyetin kullanımı açısından fazla elverişli olmayan anti-liberal bir rejim olduğu ifade edilmektedir.

IV.Hak ve hürriyetin serbest bir şekilde kullanılmasını ortadan kaldırmaya yönelik bir teknik olup hukuk devletinden polis devletine doğru kayışın bir göstergesi olan ve daha çok otoriter devletlerde görülen bu rejimde, hürriyet kural olmayıp istisnadır.

V.Bu sistemde ilke olarak belli bir hürriyetin kullanılması önceden izin almayı değilse bile, bir bildirimde bulunmayı gerektirir.

Kamu hak ve hürriyetlerinin düzenlenmesinde ki sistemlerden olan "önleyici" sistemle ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?


Yalnızca I

I ve III

I, III, IV

I, II, III, IV, V

IV, V


Yanıt Açıklaması:

Kamu hak ve hürriyetlerinin düzenlenmesinde ki sistemlerden olan "önleyici " sistemle ilgili I, II, III, IV, V şıklarının hepsi  doğrudur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum