Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1193131

Geleneksel bir yaklaşımla haklar, pozitif haklar ve negatif haklar olmak üzere bir sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi pozitif haklarla ilişkilidir?


Yaşama hakkı

Aile kurma hakkı

Adil yargılanma hakkı

Sosyal haklar

Eşitlik hakkı


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel bir yaklaşımla haklar, pozitif haklar ve negatif haklar olmak üzere bir sınıflan- dırmaya tabi tutulmaktadır. Buna göre, negatif haklar, bütünüyle bireyin hakları kullan- masına veya onlardan yararlanmasına devletin müdahale etmemesini gerektiren haklar- dır. Geleneksel bireysel haklar bu şekildedir. Anayasamız bu haklara kişi hak ve ödevleri bölümünde yer vermiştir. O¨rneğin, bir kimse, yaşama hakkını kullanmak istediğinde, devlete düşen görev, bu kullanıma müdahale etmemektir. Bu haklar kişilere siyasi baskı- dan korunmuş, dokunulmaz, güvenceli bir özel alan sağladıkları için, bunlara “koruyucu haklar” da denilir.

Buna karşılık pozitif haklar; devletin olumlu bir müdahalesinin, bir ediminin söz ko- nusu olması gereken haklardır. Bu tür haklar daha çok ekonomik, sosyal ve kültürel hak- lara tekabül etmektedir.

Doğru seçenek D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum