Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1290265

I.Toprağın verimli olarak işletilmesinin korunması ve geliştirilmesi

II.Sağlıklı bir kentleşme ve imar düzeninin sağlanması

III. Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlanması amacıyla destekleyici ve teşvik edici tedbirlerin alınması

IV. Doğal afetlerin önlenmesi, sanayiin ve turizmin korunması

Mülkiyet hakkı eski anlamında bireyin dilediği gibi kullanabileceği bir hak ve sınırsız bir özgürlük olma niteliğini yitirmiştir. Günümüzde mülkiyet sosyal yapıda bir hak olarak gelişmiştir. Başlangıçta kişinin eşya üzerinde mutlak bir egemenliği demek olan ve kutsal olan mülkiyet hakkı, çağımızda bu anlamını yitirmiş, sosyal işlevleriyle sınırlanmıştır. Buna göre yukarıdakilerden hangileri mülkiyet hakkını sınırlandıran nedenlerdendir?


Yalnız I

I ve II

I ve III

II ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Kamu yararı amacıyla mülkiyet hakkının sınırlanmasının örneklerini yine Anayasanın çeşitli maddelerinde bulabiliriz. Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlanması amacıyla destekleyici ve teşvik edici tedbirlerin alınması (AY.m. 63); çevrenin geliştirilmesi, çevre sağlığının korunması ve çevre kirlenmesinin önlenmesi (AY m. 56/2); tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasının ve tahribinin önlenmesi (AY m. 45/1); toprağın verimli olarak işletilmesinin korunması ve geliştirilmesi, erozyonla kaybedilmesinin önlenmesi ve topraksız olan veya yeterli toprağı bulunmayan çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlanması (AY m. 44/1); doğal afetlerin önlenmesi, sanayiin ve turizmin korunması; sağlıklı bir kentleşme ve imar düzeninin sağlanması gibi nedenlerle idare tarafından ve yine kanunla (AY m. 13/1) mülkiyet hakkı sınırlanabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum