Temel İnsan Hakları Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1289456

I. Radyo televizyon yayınları ile filmlere sansür koyabilme II. Yurt dışında basılı eserlerin yurda sokulmasına engel olma III. Yüksek Hakem Kurulu eliyle toplu sözleşme ve serbest pazarlık düzenine müdahale etme IV. Vergilerle ilgili muafiyet, istisna ve indirim oranlarında değişiklik yapabilme Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kolluk güçlerine insan hakları alanına müdahale konusunda verilen yetkiler arasında yer almaktadır?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Anayasa ve kanunlarda idareye silah kullanma ve yakalama (PVSK m. 13) ve gözaltına alma (m. 19), radyo televizyon yayınları ile filmlere sansür koyabilme
(AY m. 26/1), yurt dışında basılı eserlerin yurda sokulmasına engel olabilme (m. 27/son, grevi erteleme (m. 54/4), Yüksek Hakem Kurulu eliyle toplu sözleşme ve serbest pazarlık düzenine müdahale etme (m.54/5), vergilerle ilgili muafiyet, istisna ve indirim oranlarında değişikli yapabilme (m. 73), Devlet Denetleme Kurulu eliyle yargı organları dışında bütün resmî, yarı resmî ve özel kurum ve kuruluşları denetleme, (m. 108), meslek kuruluşlarını idari ve malî yönden denetleme (m. 135) yetkileri verilmiştir. Doğru yanıt E seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum