Temel Mutfak Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #523946

Ayıklanan, yıkanan ve istenilen şekilde doğranmış sebzelerin ilk olarak una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galetaya bulanarak pişirilmesi işlemi aşağıdakilerden hangisidir?


Pane yaparak kızartmak

Kaplama yaparak kızartmak

Düz kızartmak

Sous vide

Sotelemek


Yanıt Açıklaması:

Sebzelerin kızartılması enerji değerinin artmasına sebep olur. En çok kullanılan pişirme yöntemlerinden birisi de kızartmadır. En fazla kızartması yapılan sebze patatestir. Ayrıca biber, patlıcan, havuç, kabak, karnabahar vb. kızartmaya uygun sebzelerdir. Kızartmayı aşağıdaki gibi farklı şekillerde yapmak mümkündür:

Düz kızartma: Ayıklanmış, yıkanmış ve istenilen şekilde doğranmış sebzelerin doğrudan kızgın yağ içine atılarak pişirilmesidir.

Pane yaparak kızartmak: Bu kızartma şeklinde ayıklanan, yıkanan ve istenilen şekilde doğranmış pane yapmaya uygun sebzeler ilk olarak una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galetaya bulanarak kızartılır.

Kaplama yaparak kızartma: Kaplama yapılmak istenen sebze ön işlemlerden geçirildikten sonra un, yumurta ve benzer karışımlara bulanır ve kızartılır. Bu kızartma yönteminde sebze görünüş ve lezzet açısından daha çekici olur.

Soteleme: Sebzeleri soteleme genellikle ön pişi­rmes­i (blanch­ng) yapılan sebzeler için uygulanan bir yöntemdir. Örneğin ön pişirmesi yapılmış yani blanche edilmiş brokoli az yağ ile hızlıca sotelenebilir. Bununla birlikte sebze, kurubaklagil ya da et yemeklerinin ön pişirilmesini yapmak için de bu yöntem kullanılabilir. Örneğin yemekler hazırlamak için küp doğranan bir soğanı soteleyerek yemek yapmaya başlanabilir.

Sous Vide: Sebze ve meyveler havası alınmış pişirme torbaları içerisinde düşük sıcaklıkta uzun sürede pişirilebilir. Pişirme yapılacak sebze ve meyveler sade olabileceği gibi baharat karışımları ile de hazırlanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum