Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1194396

"Uluslararası kuruluşların hazırladığı son raporlar, Afrika'nın neredeyse yarısının AIDS'in pençesinde kıvrandığı gerçeğini ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun raporlarına göre, özellikle Afrika'nın doğu ve orta kesimlerinde AIDS oranı çok yüksek. Kamerun'dan, Kongo ve Sudan'a varıncaya kadar birçok ülkede AIDS'lilerin oranı yüzde 37'lere kadar tırmanıyor." 

Yukarıda verilen raporun içeriği göz önüne alındığında Afrika'da cinsel yolla bulaşan hastalıkların sıklığının ve şiddetinin görülme nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?


Tek eşli cinsel yaşam

İlk cinsel ilişki deneyim yaşının düşmesi

Seks işçiliği ve yaygınlığı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bariyer olacak yöntemlere ulaşamama ve bunları kullanamama

Cinselliğin tabu kabul edilmesi ve bireylere eğitim verilmemesi


Yanıt Açıklaması:

O¨zellikle de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu sorun ve sorunun etkileri daha büyüktür.

Bu ülkelerde toplumun önemli bir bölümünü cinsel yönden aktif gençler ve genç erişkinler oluşturmaktadır. İlk cinsel ilişki deneyim yaşının küçülmesi, evlilik öncesi cinsel ilişki deneyimlerinin yaşanma sıklığının artması, birden fazla cinsel eşin varlığı, göçler, işsizlik, ekonomik sorunlar nedeniyle birçok toplumda ve ülkede yasal veya ya- sal olmayan seks işçiliğinin olması, hatta artması, ulaşım olanaklarının artışı nedeniyle bölgesel, ulusal ve uluslararası seyahat aktivitelerinin yaygınlaşması ve buna bağlı ola- rak korunmasız cinsel deneyim yaşama olanağının ve olasılığının artması, CYBH’dan koruyan yöntemlerin sınırlı olması, bu bariyer yöntemlere ulaşamama veya kullanma- ma CYBH’nin toplumlarda artışının önemli nedenlerindendir. Bununla birlikte birçok toplumda cinselliğin tabu olarak görülmesi ve bu nedenle özellikle çocuklara, gençlere ve topluma cinsel eğitimlerin yetersiz verilmesine neden olmaktadır ki CYBH’ların artışının temelinde bu sorun yatmaktadır. Cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum